Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ med på digital visning i en lägenhet belägen mitt i innerstaden. Foto: Frida Jareteg/SVT

Snabbare bostadskö tack vare ny strategi

Uppdaterad
Publicerad

Färre tomställda lägenheter och snabbare förmedling tack vare digitala visningar. Bostadsförmedlingens effektivisering har förkortat tiden mellan uppsägning och inflytt från 20 till 15 dagar i snitt.

Bostadsförmedlingen i Stockholm har effektiviserat processen för förmedling av hyresbostäder. Detta efter att stadens bostadsbolag har tagit över ansvaret för tidsbokningen för visning från Bostadsförmedlingen. Samtidigt ligger ansvaret för bakgrundskontroll nu istället på förmedlingen.

– Vi måste på alla sätt motverka att lägenheter står tomma. Med det här mer effektiva samarbetet har vi lyckats korta processen för att förmedla bostäder med fem dagar, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd.

Vissa visas digitalt

Många fastighetsägare har ställt in visningar på grund av coronapandemin, istället går vissa lägenheter att se digitalt. De digitala visningarna har i sin tur kunnat korta handläggningstiderna ytterligare.

Men siffror från augusti månad visar att endast runt 20 procent av de förmedlade lägenheterna har visats digitalt. Övriga objekt får intressenterna ”chansa” på utifrån planritning och besiktningsprotokoll. Det kan också förklara den något kortare kötiden hittills i år, då de med höga köpoäng på grund av detta avstår från att söka lägenhet.

Har du erfarenheter av bostadsbrist? Klicka dig gärna in i detta frågeformulär för att svara på några korta frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer