”Säkerheten hotas av sparpaket på KS”

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge måste banta personalstyrkan med 700 till 800 heltidstjänster. KS visar underskott och behöver kapa kostnaderna med 650 miljoner kronor.

Enligt sjukhuset så är målet att klara personalneddragningen genom naturliga avgångar.

De senaste månaderna har Karolinska Universitetssjukhuset byggt upp ett stort underskott sedan ledningen misslyckats med att genomföra planerade rationaliseringar. Och nu är det ekonomiska läget så akut att mer än var tjugonde anställd måste gå, något som ledningen hoppas kunna klara genom naturlig avgång.

-De åtgärder vi vidtog i januari har inte resulterat i en tillräcklig kostnadsminskning, säger sjukhusdirektören Birgir Jakobsson.

Längre köer
Och sjukhusledningen har bråttom. Innan årsskiftet ska Karolinska sjukhuset ha minskat sina kostnader med 650 miljoner kronor. Besparingarna kommer att slå mot verksamheterna både i Solna och Huddinge och patienterna får bereda sig på längre köer.

-Sommaren är ett särskilt kapitel och den kommer i sig att resultera i sämre tillgänglighet, men vi kan inte utesluta att åtgärderna vi nu vidtar också kommer att resultera i sämre tillgänglighet.

Sjukhusets avdelningar måste också skära ned på medicinkostnaderna.

Anette Karlsson som är sektionsordförande för Vårdförbundet på Karolinska Solna är djupt oroad.

-Är man pressad och under hög arbetsbelastning då kanske det är så att man gör fel som man annars inte skulle ha gjort. Vi är fortfarande bara människor och inga maskiner, säger hon.

ABC: Så därför kan säkerheten komma att påverkas?


-Ja, det kan den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer