Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdförbundet vill ha kortare arbetstid, något arbetsgivarna inte går med på. Så nu sätter facket stopp för övertid. hör Emma Jonsson, på Vårdförbundet i Stockholm, förklara varför. Foto: SVT

8 000 vårdanställda uttagna i facklig blockad i Region Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Strandade förhandlingar kring ett nytt vårdavtal gör att en övertids- och mertidsblockad inom vården trätt i kraft under torsdagseftermiddagen.

– Vården bygger på att våra medlemmar ska jobba övertid och mertid. Såklart kommer det märkas nu, säger Emma Jonsson, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Stockholm.

De som är uttagna i blockaden är sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Arbetsgivarorganisationen Sobona och Sveriges kommuner och regioner, SKR, har inte lyckats komma överens med Vårdförbundet om ett nytt vårdavtal. Det innebär att medlemmar i vårdförbundet nu tas ut i blockad.

Enligt Vårdförbundet handlar frågan om att vårdanställda ska kunna få återhämtning. Dessutom vill fackförbundet få till en långsiktig lösning med arbetstidsförkortning, hållbara scheman och fyra veckors sammanhängande semester på sommaren.

”Vårdanställda behöver återhämtning”

Antalet medlemmar som nu tas ut i blockad i Stockholm är 8 000 personer De jobbar bland annat inom psykiatrin, geriatriken och på vårdcentraler. Även anställda på akutsjukhus och inom ambulanssjukvården tas ut i blockaden.

Vårdförbundets medlemmar kommer inte att arbeta övertid-eller mertid innan de får ett nytt bud. Men arbetsgivarna pekar på den ekonomiskt pressade situation som regioner befinner sig i.

– Förhandlingar bygger på att två parter ger och tar och möts i en konstruktiv dialog om möjliga lösningar. Tyvärr har Vårdförbundet lagt mer och mer omfattande krav på bordet, säger Sten Nordin från SKR:s förhandlingsdelegation i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.