Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av två avtappningsluckor på 85 ton som ska installeras i Slussen. Foto: PH Willenfeldt

85 ton tunga luckor ska säkra dricksvattnet i Mälaren

Uppdaterad
Publicerad

Två miljoner personer i Mälardalen får sitt dricksvatten från Mälarens vatten. Under tisdagen kommer en av två nya avtappningsluckor till Slussen med båt. Luckorna, som är två av världens största avtappningsluckor och väger 85 ton styck, ska fungera som ”hjärtklaffar” i Slussen.
– Det här kommer skydda vårt dricksvatten mot översvämning, säger Eva Rosman, som är kommunikationsansvarig för Slussenprojektet.

Luckorna är en del i arbetet med att klimatsäkra vattentäkten i Stockholmsområdet för lång tid framåt. Vid nästa sekelskifte kan havsnivån i Stockholmsområdet vara 50 centimeter högre.

– Om vi inte har luckorna riskerar vi översvämning, inte bara i Mälardalen utan också i tunnelbanan som 1999-2001 var nära att svämmas över vid flera tillfällen, säger PärHenrik Willenfeldt som är byggledare för delområde vatten hos Projekt Slussen.

I videon ovan hör ni hur de här luckorna kommer att påverka stockholmarna närmaste århundradet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer