Bostadsbristen ökar trots rekordhögt byggande

Uppdaterad
Publicerad

I fjol stod 16 000 nya bostäder klara i länet, vilket är det årliga regionala behovet. Trots det är bostadsbristen fortsatt hög och en förklaring är att nyproducerade lägenheter är för dyra.

Stockholms län bygger i rekordfart. Bara under de senaste fyra åren har drygt 62 000 bostäder börjat byggas vilket är mer än dubbelt så många som mellan 2008 och 2012. Ökningen har varit nödvändig för att matcha det bostadsbehov som landstinget beräknat. Eftersom inflyttningen till länet växer snabbt måste 16 000 nya bostäder varje år stå inflyttningsklara.

För dyra

I den rapport som Länsstyrelsen presenterar idag framkommer att bostadsbristen fortsätter i en uppåtgående kurva. Det beror delvis på befolkningsökningen men också på att de nyproducerade bostäderna är dyra att både köpa och hyra.

– Det saknas fortfarande bostäder för ekonomiskt svaga hushåll. Endast en tredjedel av bostäderna som tillkommit sedan 2010 har varit hyresrätter. Det behövs ett utvecklingsarbete för att få fram billigare nyproduktion så att utbudet blir mer allsidigt än vad det är idag, säger landshövdning Chris Heister i ett pressmedelade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer