Utredningen visar på allvarliga brister i verksamheten, där grovt kriminella anställdes. Foto: SVT/Jens Larsson

ABF-fritidsgårdar i Botkyrka anställde grovt kriminella – svidande kritik i utredning

Uppdaterad
Publicerad

Personer med allvarliga brottsmålsdomar har anställts på fritidsgårdar hos ABF Botkyrka/Salem. Det visar en extern utredning som pekar på flera allvarliga incidenter i fritidsverksamheten, bland annat narkotika, våldsdåd och personer med skottsäkra västar i lokalerna.

Sju fritidsgårdar- och klubbar i ABF:s regi fick stänga med omedelbar verkan i februari. 250 barn drabbades av nedstängningen. En extern utredning visar nu på allvarliga brister och incidenter i verksamheten.

– Att arbeta med våra barn och unga innebär att man får ett stort förtroende. De unga ska vara i en trygg miljö och det är tydligt att utredningen visar på bristande kontroller och strukturer hos ABF Botkyrka/Salem, säger Pernilla Vera Jr, trygghet- och säkerhetsdirektör i Botkyrka kommun.

”Skottsäkra västar”

Utredningen visar bland annat att grovt dömda kriminella anställts och tillåtits arbeta med barn på fritidsgårdarna. Även andra personer med koppling till kriminella verksamheter har tillåtits vistas i verksamheten.

”Narkotika har återfunnits, allvarliga våldsdåd har förekommit och personer som bär skottsäkra västar har tillåtits vistats i verksamheten”, enligt utredningen som listar flera punkter med allvarliga incidenter.

SVT har sökt politiker i nämnden och ABF i Botkyrka/Salem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sju ABF-fritidsgårdar i Botkyrka och Salem stängs omedelbart Foto: SVT
  • Personer med allvarliga domar i brottmål har anställts och tillåtits arbeta med barn.
  • Personer med koppling till kriminella verksamheter har tillåtits vistas i verksamheten.
  • Allvarliga incidenter har förekommit; narkotika har återfunnits, allvarliga våldsdåd har förekommit och personer som bär skottsäkra västar har tillåtits vistats i verksamheten. Flera händelser har av ledningen underlåtits att inrapporteras.
  •  omfattande brister i ledning och verksamhet.
  • Ledningspersoner på ABF Botkyrka/Salem som har dykt upp på arbetsplatsen och tvingat fram beslut om påskrift av förändrade anställningskontrakt med risk för uppsägning om detta inte görs.
  • Medarbetare har utan förklaring ställts inför nya arbetsvillkor som inneburit reducerad lön och försämrade arbetstider.
  • De bidrag som ABF Botkyrka/Salem beviljats för drift av öppen fritidsverksamhet har använts på ett felaktigt sätt och för felaktiga inköp, samt att de olovligen låtit andra verksamheter använda lokalerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.