Personalen på ABF-fritidsgårdarna i Botkyrka om nedstängningen

Uppdaterad
Publicerad

I fredags fick sju fritidsgårdar i Botkyrka stänga med omedelbar verkan. En av anledningarna som lyfts är den psykosociala arbetsmiljön. Men ingen av dem ur personalen som SVT pratat med förstår vad som ligger bakom beslutet.

– Att stänga med omedelbar verkan en fredagkväll och att man låter helgen passera, där barn och unga är lediga, kommer vara ute, kommer ha frågor och ingen finns där. Det är allvarligt tycker jag, säger Rima Albitar.

Rima Albitar är verksamhetsledare för Alby fritidsgård. Hon var den som tvingades berätta för medarbetare och ungdomar att fritidsgården ska stängas, och sen försöka svara på frågor kring varför – när hon själv inte förstod beslutet.

Vet ni om något som skulle kunna vara anledning att stänga ned med omedelbar verkan?

– Det jag vet är det som står på Botkyrka kommuns hemsida, det är arbetsmiljöfrågor, ekonomifrågor och arbetsgivaransvar. Jag har personligen inte upplevt något av det som står, säger hon.

Kommunen: Ansvaret ligger på ABF

Enligt kommunen är det ABF som ansvarar för arbetsmiljön och har arbetsgivaransvaret att informera personalen.

– Vi för dialogen med barnen och föräldrarna. Vi hade hoppats på att göra det här bättre men vi fick inte tag i ABF:s ombud, säger Helena Hellström, kultur- och fritidschef i Botkyrka.

Hör fritidsledarna om det plötsliga beslutet om nedstängning: ”Alla är i chock”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.