Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alla Ivaskova berätta om hennes erfarenheter från en studiecirkel i svenska språket. Foto: Ebba Nilsonne/SVT

Hon bytte land och språk: ”Som en blandning av engelska och tyska”

Uppdaterad
Publicerad

Hon heter Alla Ivaskova och är en av ungefär 200 flyktingar från Ukraina som börjat plugga svenska genom ABF:s studiecirkel i Huddinge. Alla, som började kursen för en vecka sedan, berättar att hon också pluggar själv på eftermiddagarna för att snabbare komma in i samhället. 

– Att prata språket är ett måste, säger hon.

I en lokal i Vårby Gård övar ett dussin kursdeltagare på svenska ordförrådet. Till sin hjälp har de ledare och en volontär med kunskaper i både svenska och ukrainska.  

– Människorna som är här har en vilja. De har bestämt sig att lära sig språket – och då går det mycket fortare för dem, säger Hani Shabanpour, verksamhetsledare på ABF.

Lärdomar från flyktingvågen 2015

ABF i Huddinge var bland de första att komma igång med språkkurser för nyanlända ukrainare. Just nu har de omkring 200 deltagare, vilket är flest i landet. Samtidigt beskrivs frivilligheten som en nyckel för lärandet och vill välkomna alla.

– Från 2015 års flyktingvåg tog vi en lärdom att aldrig säga nej, utan att ha dörrarna öppna när man kommer in och välkomna in, säger Ulrika Tärnblom, studieförbundschef på ABF Huddinge.

I videon träffar du Alla Ivaskova och hör om hennes upplevelse av svenska språket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.