Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under måndagen återupptogs rättegången om mordet på 12-åriga Adriana. Foto: TT

Efter mordet på 12-åriga Adriana – rättegången startade igen

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen återupptogs rättegången gällande mordet på 12-åriga Adriana. För två veckor sedan pausades förhandlingarna efter att ny bevisning inkommit.

Rättegången startade i slutet av oktober i år och innehåller nio åtalspunkter. Det var inför att åtalspunkten om mordet på Adriana skulle tas upp som rättegången tillfälligt stoppades eftersom ett stort material bestående av krypterade chattar – som kan komma att bli viktig bevisning – tillkommit.

”Förändrar inte bevisningen”

Innan beslutet om att återuppta rättegången togs, menade åklagaren att de nya krypterade chattarna inte förändrar bevisningen.

Mordet på 12-åriga Adriana

Försvaret menar å sin sida att det är direkt olämpligt att fortsätta om inte materialet bearbetas och sätts i sitt sammanhang först, men rätten ser inga hinder att fortsätta rättegången.

Krypterade meddelanden gås igenom

Det är ett internationellt polissamarbete som gjort krypterade chattar tillgängliga för svenskt rättsväsende och det är en stor del av bevisningen i fallet. Rättegången pausades för att ta reda på hur omfattande det nya materialet var. Om de nya chattarna skulle användas som bevisning kan en ny bedömning behöva göras, men än så länge har varken åklagare eller försvaret åberopat ny bevisning eftersom de inte hunnit gå igenom chattarna.

Texten uppdateras

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad som hände när 12-åriga Adriana mördades. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på 12-åriga Adriana

Mer i ämnet