Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokat Monica Crusner berättar om varför kommunerna borde betala. Foto: Ann Sehlin/SVT

Advokat om vanvården: ”Ingen agerade”

Publicerad

Advokat Monica Crusner tror på goda möjligheter att kunna tvinga kommunerna till skadestånd för bristande tillsyn av omhändertagna barn, trots att det gått lång tid sedan övergreppen skedde.

Monica Crusner pekar på att det är kommunen som i lagens mening har föräldraansvaret över barn som omhändertas.

– Vi stämmer på bristande tillsyn. De här barnen hade ingen möjlighet att kräva skadestånd då, och deras liv blev förstörda, säger hon.

300 kravbrev har skickats ut – fler är på väg

Fallen rör barn placerade mellan 1940 och 1980, men det är också aktuellt att driva nyare fall. Hittills har både Stockholms stad och andra kommuner tillbakavisat skadeståndsansvar med hänvisning till att preskriptionstiden gått ut. Men Monica Crusner menar att de lagliga förutsättningarna ändrades 2018.

– Vi anser ju att det är en preskriptionstid som började löpa först 2018, då det gavs möjlighet att driva den här typen av process.

Hon berättar att hon berörts väldigt mycket av att ta del av dokumentation och de vittnesmål som kommer från de drabbade.

– Om man var sadist, om man var pedofil eller om man var ute efter billig arbetskraft. Det finns journaler, men tillsynsbesöken – det kan vara ett på 10 år. Så illa är det, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer