Så här ser det ut i den sydligaste delen av Förbifarten. I videon får du åka med genom den nysprängda motorvägstunneln mellan Skärholmen och Kungshatt. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Följ med 70 meter under Mälaren och kolla in Förbifarten

Uppdaterad
Publicerad

Nu är Förbifartens båda motorvägstunnlar som ska gå under vattnet mellan Skärholmen och Kungshatt färdigsprängda. SVT har fått följa med ner och provåka sträckan.

Förbifart Stockholm är en ny sträckning av E4:an som byggs mellan Kungens kurva i söder och Häggvik i norr. Den nya motorvägen blir 21 kilometer lång, varav drygt 18 kilometer går i tunnel.

Nu är den sydligaste tunneldelen mellan Skärholmen och Kungshatt färdigsprängd.

– Den här är en milstolpe i arbetet med Förbifarten. Arbetena under Mälaren har varit komplexa eftersom berget varit svagt på vissa ställen, säger Johan Brantmark, projektchef för Förbifart Stockholm.

Södra delen av Förbifart Stockholm passerar genom berg som ligger under vatten. Foto: Trafikverket

Kostar 38 miljarder

Förbifarten, som beräknas kosta nästan 38 miljarder kronor, ska vara färdigbyggd år 2030. Projektet har blivit drygt tre miljarder dyrare än beräknat, bland annat på grund av att en av entreprenörerna vid Lovön gick i konkurs efter att stora arbetsmiljöproblem uppdagats.

Hittills har 82 000 kubikmeter berg sprängts bort vid arbetet med tunneln under Mälaren vid Sätra-Kungshatt. Foto: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.