Företaget som bygger tunneln under Lovön i konkurs – 100 anställda drabbas

Publicerad

Det kritiserade företaget Lovön samverkan AB, som utfört tunnelbygget under Lovön i projektet Förbifart Stockholm, har gått i konkurs. Enligt konkursansökan har företaget över 100 anställda.

SVT Nyheter Stockholm har tidigare rapporterat att tunnelbygget under Lovön, som är en del av Förbifart Stockholm, har kantats av arbetsmiljöproblem. Arbetsmiljöverket har tidigare påtalat brister i arbetet med bland annat utrymningslarm, avsaknad av ett system som talar om hur många personer som arbetar under jord, brister i brandsäkerheten och hanteringen av explosiva varor.

Anställda informerades idag: ”Jag blir arbetslös”

På grund av detta valde Trafikverket att häva kontraktet med entreprenören som bygger tunneldelarna. Orsaken som gavs var att förtroendet var förbrukat. Som följd av detta lämnade Lovön samverkan AB in sin konkursansökan till Solna tingsrätt, vilken tingsrätten beviljade tisdagen den 20 mars. Dagen efter hölls ett möte med de anställda.

Bland annat informerades det att en av de prioriterade uppgifterna nu är att säkra att de anställda får sin lön för mars månad.

– Mötet var relativt lugnt, det har ju varit mycket rykten och snack de senaste två veckorna, säger en källa i företaget till SVT Nyheter Stockholm.

Vad får konkursen för konsekvenser för dig?

– Jag är jättebesviken. Jag blir arbetslös och måste söka jobb igen. Jag vet inte vart jag ska ta vägen nu.

Tingsrättens beslut om konkurs kan överklagas. Överklagandet ska ha kommit in inom cirka tre veckor.

Trafikverket söker ny entreprenör

Trafikverkets projektchef Johan Brantmark sa i förra veckan till SVT Nyheter Stockholm att de nu påbörjar arbetet med att upphandla en ny entreprenör, men ännu finns ingen information om vilka tids- och kostnadskonsekvenser det hävda kontraktet kommer att få för projekt E4 Förbifart Stockholm.

– Vår uppgift är att genomföra projektet så snabbt som möjligt. Vi jobbar hela tiden mycket seriöst med arbetsmiljön för att säkerställa säkerhet och produktion, Johan Brantmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer