Akilov berättar att han väjde för barn i sin vansinnesfärd på Drottninggatan. Foto: TT

Akilov i första förhöret: ”Jag satte mig i bilen och körde på de otrogna”

Uppdaterad
Publicerad

Akilov uppger i förhör att han väjde för barn samtidigt som han ville döda vuxna på Drottninggatan.

Den 8 april, dagen efter dådet på Drottninggatan, förhörs Rakhmat Akilov för första gången. Han erkänner dådet direkt och förklarar att han ville köra på ”otrogna”.

Enligt förundersökningsprotokollet så vill Akilov ha ett juridiskt biträde från Kalifatet, Islamska staten. Han säger även att han inte vill uttala sig då allt han säger kan användas emot honom.

Akilov säger vidare att man måste upphöra med bombningarna i Syrien om terrorismen ska upphöra i Europa.

Erkänner direkt

I formella förhör erkänner han direkt att han ämnade begå terrorhandlingar.

– Det var jag som genomförde den här terroristattacken.

Förhörsledaren: Kan du berätta vad det var du gjorde?

– Jag satte mig i bilen och körde på de otrogna, svarar Akilov.

Bor i skogen

Rakhmat Akilov uppger att han bor ”i skogen i Skärholmen” mellan tunnelbanestationerna Vårberg och Vårby gård, i ett tält.

Han säger att han skadat sig ”på handen och lite på benet” efter att han försökt tända eld på lastbilen. Förhörsledare ber även Akilov beskriva dagen för dådet.

– Jag vaknade i skogen, jag gick upp, jag bad, jag satte mig på t-banan och kom till T-centralen. Satte mig i den här stora, den här för öltransporten, en lastbil och körde på folk, säger Akilov.

Han uppger att han letade efter en ledig lastbil för att utföra attacken med i en dryg timme. Han säger att han letade i centrum och vid Odenplan.

Bomben skulle ha exploderat

Han beskriver även hur han förberedde sprängladdningen.

– Den skulle ha exploderat och jag skulle ha lämnat den här världen tillsammans med den, säger Akilov.

Han säger att han ville bli en ”Shahid”, en som strider mot otrogna och dör för religionen islam, som han själv beskriver det.

Svor en ed

Han påstår själv i förhör att Islamiska staten kände till dådet. Han beskriver också hur han har gjort en ”Bajat”, alltså en ed till kalifen. Han beskriver hur han videofilmat det och skickat iväg det till kalifatet.

Akilov beskriver också att han tidigare på dagen befann sig vid Odenplan och att han där satte sig i en bil och körde 50 eller 100 meter, innan han av någon anledning klev ur.

Sedan hittar han lastbilen och beskriver hur han tar den och kör iväg. Akilov uppger att han inte hade bestämt sig för vilken väg han ska ta, när han sitter i lastbilen.

Väjde för barn – ville döda vuxna

Han förklarar även med egna ord varför han utförde dådet:

– Det som styrde mig sa att man skulle göra det så att Europa och Nato skulle sluta bomba Syrien. Iran skulle sluta hjälpa de kurdiska styrkorna med minorna, det är ett ganska stort ämne och det kommer ta ett… Ja, det kräver ett eget samtal.

Akilov berättar även att han väjde för barn i sin vansinnesfärd på Drottninggatan.

– Ja, det som hände, hände. De som så att säga fastnade de fastnade. Här mot slutet så såg jag en kvinna med två barn och jag ville inte att barnen skulle hamna i bilen då tog jag lite till vänster, träffade en sten och körde in i butiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.