Foto: TT / Privat

Akilov planerade terrordådet i månader

Uppdaterad
Publicerad

Rakhmat Akilov svor trohet till IS innan terrordådet på Drottninggatan. Motivet till dådet ska ha varit att han ville att Sverige skulle sluta stötta Nato och ”skicka bombtekniker till Irak och utbilda kurder”. I olika chattkonversationer diskuterade han om att skaffa en lastbil och tillverka en bomb.

Det står nu klart att Rakhmat Akilov planerat ett terrordåd i Stockholm under en längre tid. Redan i januari 2017 ska han ha skrivit i ett stort antal chattkonversationer till flera olika personer och erbjudit sig att utföra ett terrrordåd i Islamiska statens räkning.

En timme innan dådet spelar Rakhmat Akilov in en video på Karlbergsvägen i Stockholm där han håller ett islamistiskt anförande och bland annat säger ”det är dags att döda”.

I åtalet finns 21 chattkonversationer mellan olika personer där Akilov har bett att få ansluta sig till terrorgruppen och vill utföra en terrorattack i Stockholm. Den 15 mars skriver han att han vill ”köra över otrogna” och att ”Sverige understödjer NATO och skickar bombtekniker till Irak och utbildar kurder”.

Åklagaren beskriver motivet som att Akilov ville ”tvinga Sveriges regering och riksdag att avbryta ett svenskt deltagande i den militära utbildningsinsatsen som genomförs av den globala koalitionen mot IS i Irak”.

Chattade om bomber och att svära trohetsed till IS

I en annan konversation skriver Akilov att han vill utföra sprängning i Europa och förbereda ett bombbälte.

Dagarna innan dådet skickar Akilov över en video där han svär en trohetsed till IS. Han chattar också om hur dådet ska utföras.

Den 3 april finns en chatt med en kontakt om hur Akilov ska hitta en lastbil.

I mitten av mars bad Akilov en person om hjälp att utföra ett terrordåd – men denne person är avskriven som misstänkt, enligt åtalet.

Ända in i det sista hade Akilov kontakt med en av sina kontakter. Han skickade en bild inifrån lastbilen bara minuter innan han påbörjade sin vansinnesfärd längs med Drottninggatan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.