Åklagare vill utreda om gruppvåldtäkt ska tas till HD

Uppdaterad
Publicerad

En av de tre åtalade kunde inte dömas till påföljd i hovrätten eftersom det inte var bevisat att han var över 15 år. Åldersbestämning är ett stort problem skriver åklagaren, som därför vill att det utreds.

Det var i september som en kvinna blev våldtagen vid Fåfängan på Södermalm. Tre unga män fälldes av tingsrätten för grov våldtäkt och dömdes till sluten ungdomsvård. Domen överklagades och gick vidare till hovrätten där man konstaterade att alla tre var skyldiga till våldtäkten men bara två fick straff. Den tredje gick fri eftersom hovrätten ansåg att det inte gick att bevisa att han var över 15 år.

Stort problem med åldersbestämning

Ungdomarnas fingeravtryck hade via Interpol visat på flera olika alias med olika åldrar, och problemet med åldersbestämning är stort, menar fallets åklagare Christina Voigt, som nu vill att åklagarmyndigheten ska utreda om man ska överklaga ärendet till Högsta domstolen. Hon konstaterar också i en skrivelse att hovrätten själva resonerar hur man ska gå tillväga vid osäkerhet om ålder. I domen står:

Gruppvåldtäkt Fåfängan

”Vägledande praxis för vilket beviskrav som ska tillämpas vid bedömningen av den tilltalades ålder och särskilt om denne är straffmyndig, föreligger inte.” 

Ärendet kan överklagas

Åklagarmyndigheten utreder nu om domen ska överklagas till Högsta domstolen.

– Det här kan vara intressant. Vi jobbar mycket med åldersbestämning, sedan får vi se om det här målet är lämpligt att gå vidare med av processtekniska skäl, säger Helena Wigilius, kammaråklagare på åklagarmyndighetens utvecklingscentrum som nu tittar vidare på ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruppvåldtäkt Fåfängan

Mer i ämnet