Domen vid Solna tingsrätt har mött stark kritik, bland annat från åklagaren i fallet. Foto: TT

Åklagaren: ”Väldigt anmärkningsvärd dom”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren överklagar den friande domen i det uppmärksammade fallet där en man friats av Solna tingsrätt från att ha misshandlat sin hustru. Två av nämndemännen hänvisar i den friande domen till att mannen var från en god familj, till skillnad från kvinnans familj.
– Det är en väldigt anmärkningsvärd dom, säger åklagaren Josefine Dahlqvist till SVT Nyheter Stockholm.

Domen, där två av nämndemännen – båda centerpartister – friar mannen från misshandel av sin fru har fått stor uppmärksamhet. Förutom att nämndemännen hänvisar till att mannen ska ha varit av ”god familj” menar de också att det inte ”är ovanligt” att kvinnor ljuger om misshandel. Att kvinnan gått till polisen istället för att berätta för släkten att hon blivit misshandlad minskar även förtroendet för henne, enligt nämndemännen.

Josefine Dahlqvist vid Västerorts åklagarkammare var åklagare i fallet. Hon har överklagat domen, som hon tycker var väldigt anmärkningsvärd.

– Man har gjort en felaktig bevisvärdering och inte tillämpat de bevisvärderingsregler och principer man borde gjort. Istället är domen baserad på fördomar och antaganden som inte har någon plats i ett svenskt rättssystem, säger Josefine Dahlqvist.

Centerpartiet har uteslutningsärenden kring de två nämndemännen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nämndemän utesluts ur C efter kritiserad dom

Mer i ämnet