Åklagaren överklagar tunnelbaneknuffen till hovrätten. Foto: TT/SVT/Polisen

Åklagaren vill se fängelsedom efter t-baneknuffen

Publicerad

34-åringen dömdes till rättspsykiatrisk vård för att ha knuffat en 24-årig kille framför ett tåg i tunnelbanan. Nu överklagar åklagaren till hovrätten eftersom han anser att mannen borde dömas till fängelse.

Beslutet att döma 34-åringen till rättspsykiatrisk vård bygger på för lösa grunder. Straffet bör istället bli fängelse. Det anser åklagaren i målet om mordförsöket på T-centralen, då en man knuffades ned på spåret. Därför har han i veckan lämnat in ett överklagande till hovrätten.

Överklagar till hovrätten

34-åringen visade prov på viss planering och förslagenhet vid dådet, eftersom han stått och väntat i två minuter i närheten av offret innan själva knuffen skedde. Efteråt flyr gärningsmannen direkt från det kameraövervakade tunnelbaneområdet, vilket visar på att gärningsmannen hade handlingskraft och åtminstone till viss del visste vad han gjorde, menar åklagaren.

– Jag är inte helt övertygad om att den rättpsykiatriska undersökningen är tillräckligt noggrant genomförd, så att man kan dra slutsatsen att mannen lider av en allvarligt psykisk störning, säger vice chefsåklagare Carl Mellberg till SVT Nyheter Stockholm.

Bristfällig rättspsykiatrisk undersökning

Enligt Carl Mellberg tar den rättspsykiatriska undersökningen för givet att gärningsmannens handlande beror på att han lider av en allvarlig störning utan att hans tillstånd verkligen utretts. Den bristfälliga undersökningen gör att det finns en risk för att gärningsmannen inom en inte alltför lång tid blir utskriven från vården.

– Hovrätten har idag beslutat sig för att inhämta ett utlåtande från Socialstyrelsens rättsliga råd, som kommer att yttra sig om den rättspsykiatriska undersökningen är tillräckligt välgrundad eller inte, säger Carl Mellberg.

Yrkade på 14 års fängelse

I tingsrätten yrkade åklagaren på att gärningsmannen skulle få 14 års fängelse, men straffet blev rättspsykiatrisk vård. 34-åringen har i än så länge inte överklagat domen. Överklagandetiden löper ut den 3 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knuffades i tunnelbanan

Mer i ämnet