Svea hovrätt fastställde idag tingsrättens domen för tunnelbaneknuffaren. Foto: TT/Arkivbild

Hovrätten: Inget fängelse för T-baneknuffen

Uppdaterad
Publicerad

Den 35-årige man som dömts för mordförsök genom att knuffa ned en 24-årig man på spåret på T-centralen – får inget gehör i hovrätten. Inte heller åklagaren som också hade överklagat domen får gehör, vilket innebär att påföljden rättspsykiatrisk vård står fast.

Det var den 31 maj i år som en 24-årig man stod och väntade på tunnelbanan tillsammans med sin fru på T-centralens perrong, när han plötsligt blev knuffad ner på spåret. Precis då kommer ett tunnelbanetåg och kör över mannen som skadas svårt. Polisen inleder jakten på tunnelbaneknuffaren, som den 1 juni kan den då 34-årige mannen gripas efter att övervakningsbilder från tunnelbanan släppts.

Åklagaren yrkar på att den åtalade ska dömas till 14 års fängelse för försök till mord. Tingsrätten bedömer brottet som grovt, men eftersom den rättspsykiatriska undersökningen av mannen visade att mannen lider av en allvarlig psykisk störning, blir påföljden, rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Knuffades i tunnelbanan

Läs mer: Tunnelbaneknuffen – detta har hänt

34-åringens försvarsadvokat Frida Wallin säger då i en kommentar till SVT Nyheter Stockholm att tingsrättsdomen var väntad och att vård var den enda påföljden som kan komma i fråga.

Åklagare Åklagare Carl Mellberg ansåg dock att beslutet att döma 34-åringen till rättspsykiatrisk vård byggde på för lösa grunder, och överklagade därför domen till hovrätten. Även 35-åringen överklagade den fällande domen i tingsrätten och ville att han helt skulle frikännas då han saknat uppsåt.

Det hovrätten nu slagit fast är att mannen haft uppsåt och ”handlat målmedvetet och mycket bestämt”, men att han lider av en allvarlig psykisk störning, och därför inte kan dömas till fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knuffades i tunnelbanan

Mer i ämnet