Tunnelbaneknuffen – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

23-åringen och hans fru stod och väntade på T-centralens tunnelbaneperrong när han plötsligt knuffades ned framför ett tåg, av en för honom helt okänd man. En 34-årig man står åtalad misstänkt för mordförsök. Idag inleds rättegången i Stockholms tingsrätt. Enligt åklagaren valde han slumpmässigt ut sitt offer.

31 maj: Klockan är strax efter 22 en tisdagskväll. Polisen får larm om att 23-årig man blivit påkörd av ett tunnelbanetåg på T-centralen i Stockholm. Han skadas svårt och förs till Karolinska sjukhuset. Vittnen berättar för polisen att han knuffats ner på spåret. Förövaren är på fri fot. Polisen inleder en jakt på en misstänkt.

1 juni: Polisen tar del av övervakningsfilmer från T-centralen och intensifierar sökandet efter en misstänkt gärningsman. Samma dag grips en 34-årig man i Rinkeby efter att privatpersoner känt igen honom på bilder som medier publicerat. Gripandet gick lugnt till. Han anhålls samma dag.

Knuffades i tunnelbanan

2 juni: 34-åringen häktas på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Åklagare Carl Mellberg säger till SVT Nyheter att det inte finns någon koppling mellan gärningsmannen och offret. 23-åringen vårdas fortfarande på Karolinska sjukhuset för allvarliga, men inte livshotande, skador. Han kan med anledning av sina skador inte höras.

3 juni: Det har gått tre dygn sedan vansinnesdådet. Den skadade 23-åringen ligger fortfarande nedsövd på intensiven. Anhöriga berättar för SVT Nyheter om tragedin. ”Vi lever i en mardröm”, säger en familjemedlem.

18 juli: Efter att ha legat nedsövd i veckor, vaknar 23-åringen upp på sjukhuset. ”Ni ska veta att det krävs mer än ett fjuttigt tåg för att bli av med mig”, skriver han på sociala medier. Polisen kan nu höra honom. 34-åringen är fortsatt häktad.

20 juli: 34-åringen åtalas misstänkt för mordförsök. I åklagarens bevisning finns övervakningsbilder som visar hur en man knuffar ned 23-åringen i samma stund som tåget kommer. ”Han verkar ha valt sitt offer slumpvis”. Den misstänkte vägrade själv se filmen.

29 juli: Rättegången mot 34-åringen inleds i Stockholms tingsrätt. Han är misstänkt för mordförsök.

12 september: Den 34-åriga mannen döms i Stockholms tingsrätt till rättspsykiatrisk vård. Rubriceringen är mordförsök. Han döms även för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Åklagaren hade yrkat på 14 års fängelse.

3 oktober: Åklagaren Carl Mellberg väljer att överklaga tingsrättens dom till hovrätten.

23 november: Svea hovrätt gör samma bedömning som tingsrätten i målet, vilket innebär att påföljden rättspsykiatrisk vård står fast. 35-åringen hade yrkat på en frikännande dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knuffades i tunnelbanan

Mer i ämnet