Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tio års tid har Kristina Iwar tillbringat vintrarna i Thailand – men i år blev vistelsen kortare än planerat: ”Det är upprörande”. Foto: Amanda Svensson/SVT

Familjen åkte till Thailand med barnen utan godkänd ledighet – hotades med vite

Uppdaterad
Publicerad

Kristina Iwars barn gick i skolan under vistelsen i Thailand – men Solna stad ansåg att de trots det inte uppfyllde skolplikten och familjen förelades med vite.

– Det här sätter käppar i hjulet. En möjlighet är att vi flyttar från Solna för att kunna fortsätta leva livet på ett annat sätt än alla andra, säger Kristina Iwar.

Kristina Iwar har tillbringat flera vintrar tillsammans med sin familj i Thailand, där hon och maken arbetat på distans medan barnen deltagit i en svensk skolverksamhet under vistelsen.

– Vi försöker göra något bättre för våra barn vilket vi tror är att kunna spendera tid på en annan plats på ett annat sätt, men samtidigt fullgöra barnens skolplikt, säger Kristina Iwar.

Även i år hade familjen hoppats på att kunna tillbringa en längre tid på paradisön i Thailand – men så blev inte fallet.

Riskerade vite

När familjen redan var i Thailand valde de att skicka in ansökan till Solna stad om att fullgöra skolplikten på en skola i området som följer den svenska läroplanen. Men skolnämnden i Solna nekade ansökan, de anser nämligen inte att skolan utgör ett likvärdigt alternativ till skolan i Sverige.

Familjen fick då återvända till Sverige för att inte behöva betala vite per missad skoldag.

– Den här lagen gjordes för många år sedan, och vi lever på ett annat sätt nu. I grund och botten handlar det här om barnens bästa, och att studera utomlands och leva på ett annorlunda sätt främjar barnens utveckling, säger Kristina Iwar.

Förvaltningschefen: ”Behöver eleverna på plats”

Barn bosatta i Sverige har skolplikt, vilket innebär att de måste gå i grundskolan och delta i undervisningen i Sverige. Vill man vara frånvarande under en längre tid kräver skollagen synnerliga skäl.

– Vi behöver ha eleverna på plats för att kunna ge dem en bra utbildning och det stöd som de behöver, säger Fredrik Nordvall, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Solna stad.

Blivit mer restriktiva

Enligt Fredrik Nordvall har kommunen blivit allt mer återhållsam med att bevilja ledigheter, en trend som han menar gäller alla kommuner i Sverige.

– Dels är det en samhällstrend men vi ser också på skolresultaten att vi verkligen måste ta vara på de skoldagar som vi har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.