Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi märker tydligt av den här gruppen distansarbetare. Just nu har vi 40 barn i kö, säger Josefin Karlsson, rektor på Svenska skolan på Gran Canaria. Foto: Frida Björk/SVT

Rektorn: Rekordintresse för svenska skolan på Gran Canaria – 40 barn i kö

Uppdaterad
Publicerad

Skolan är full och kön lång. För svenska skolan på Gran Canaria har distansarbetande föräldrar varit ett uppsving.

– För oss innebär det att betydligt fler kan komma hit med sina barn, säger Josefine Karlsson som är rektor.

Pandemin var ett stålbad för skolverksamheten då spanska restriktioner var betydligt hårdare än svenska och besöksnäringen på Kanarieöarna minskade. Men efteråt dök en ny grupp familjer upp.

– Tidigare hade de flesta föräldrar spanska jobb och arbetsgivare – nu är det tvärtom. Så vi märker tydligt av den här gruppen distansarbetare, Josefine Karlsson.

Inspekteras av skolinspektionen

Varje vecka är det obligatoriska spanskalektioner och spanska högtider firas, men annars är den privata skolan som startade på 1960-talet traditionellt svensk och följer läroplanen.

– Den fungerar som vilken annan svensk skola, inspekteras av skolinspektionen och vi har rätt att sätta betyg, säger Josefine Karlsson.

Skolan finansieras bland annat av statsbidrag. Men barn till distansarbetande föräldrar får inte statsbidrag för att bekosta undervisningen.

Kostar flera tusen i månaden

Därför har skolan också en avgift och det kostar flera tusen kronor per barn och månad för föräldrarna att ha sina barn i den.

Är det då en skola för alla?

– Ja, det skulle jag säga. Det finns många olika stipendier att söka för att bekosta skolavgiften som flertalet föräldrar får del av.

Följ med till svenska skolan på Gran Canaria i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.