Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur länge kan jag jobba på distans utomlands? I klippet svarar Britt-Marie Hallberg Eriksson som är rättslig expert på Skatteverket. Foto: TT/Jeanette Andersson/Skatteverket

Det här ska du tänka på om du jobbar på distans utomlands

Publicerad

Skatteverket märker av fler frågor om att jobba på distans från ett annat land efter pandemin. För den som vill byta ut kontoret hemma i Sverige finns flera saker att tänka på före man reser iväg.

Måste jag betala svensk skatt om jag jobbar utomlands? Behöver arbetsgivaren göra något och spelar det någon roll vilket land man jobbar från?

Det här är frågor som Skatteverket oftare får nu.

– Vi märker av en ökning och att fler undrar om just fenomenet distansarbete och att vara utomlands, men jobba mot Sverige, säger Britt-Marie Hallberg Eriksson som är rättslig expert på Skatteverket.

Hon menar att varje fall är unikt och att var och en måste sätta sig in vad som gäller. Men det finns generella råd och tips.

Hör Skatteverkets rättsliga expert berätta mer i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.