Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Längtan till värmen har fått familjen Jonsson att flytta utomlands några månader under vintern. I klippet ovan får du se hur de får det att funka – för både barn och vuxna. Foto: Frida Björk/SVT

Familjen Jonsson lämnar Västkusten för Gran Canaria under vintern – jobbar på distans

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad har familjen Jonsson valt att lämna svenska Västkusten för en vinter på Gran Canaria.

– Möjligheten att jobba på distans gör att vi kan göra detta, säger Andreas Jonsson.

Solen är på väg upp när döttrarna Alicia och Amy ska gå till svenska skolan i San Agustin på Gran Canaria. Det är varmt och det grå vädret de lämnade i Sverige känns långt borta.

Men det är inte semester utan vardag, fast just nu en annorlunda sådan.

– Jag utvecklar och programmerar och att under några månader sitta här istället går lika bra. Men före pandemin fanns varken formerna eller attityden att det skulle funka, säger han.

Friheten den stora vinsten

När tjejerna är lämnade på skolan slår Andreas upp datorn och arbetsdagen börjar.

– Förra året jobbade vi båda två på distans. Detta året har jag valt att lägga årets semester här och kommer jobba i sommar istället, säger Annelie Jonsson.

Mitt på dagen tar de ofta en promenad eller gör något tillsammans. De upplever att den stora vinsten och friheten är flexibiliteten när de jobbar på distans mot Sverige fast i Spanien.

– Jag jobbar när barnen har gått och lagt sig och vi utnyttjar tiden på dagen på ett annat sätt här. Överlag skulle jag säga att vi har mer tid tillsammans, säger Andreas Jonsson.

Funderar på en tredje vinter

Barnen går i svensk skola och ni jobbar mot Sverige. Missar ni inte den spanska upplevelsen?

– Jo, det är lite av en svensk bubbla. Men vi försöker verkligen att ta oss ut och se andra delar och prata spanska också.

Lagom till påsk kommer familjen Jonsson hem till svenska Västkusten igen. Men redan nu funderar de på en tredje vinter utomlands.

– Det förändrade arbetslivet och att kunna jobba på distans ger mersmak. Vi hade aldrig haft råd att vara lediga, men så länge arbetssituationen säger ja åker vi nog igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.