Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försök att stoppa det ryska fartyget från att lägga till i hamnen gjordes idag av aktivister från Greenpeace. Videon är filmad av Greenpeace. Foto: Greenpeace

Aktion mot rysk fossilgas i Nynäshamn

Uppdaterad
Publicerad

Aktivister från Greenpeace har i en aktion försökt att stoppa ett fartyg från att pumpa i land rysk fossilgas vid terminalen i Nynäshamn.

Aktivisterna ska, enligt ett pressmeddelande från Greenpeace, bland annat ha försökt att stoppa fartyget från att lägga till i hamnen, samt klättrat upp i de kranar som används till att lossa gasen.

Fartyget skulle ha lagt till i Nynäshamns gasterminal under torsdagsförmiddagen, men befinner sig ännu en bit ut till sjöss.

Polisen är på plats och arbetar tillsammans ned Kustbevakningen, enligt polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

– Vi är i Nynäshamn i samband med att ett antal personer har tagit sig in i gashamnens område, säger han.

Enligt Daniel Wikdahl ser polisen aktionen som en ”icke tillståndsgiven allmän sammankomst”.

– Vi har gett en så kallad ordningshållande befallning, vilket innebär att vi har bett dem att lämna platsen. Den befallningen har inte åtlytts ännu, säger han.

”Att rysk fossilgas fortfarande tillåts flöda in till Sverige, mer än ett halvår efter att Putin inledde sin blodiga invasion av Ukraina, är oacceptabelt. Vi vet att alla fossila bränslen från Ryssland finansierar kriget”, säger Karolina Carlsson, kampanjledare på Greenpeace i pressmeddelandet.

I Nynäshamn finns en så kallad LNG-terminal som kan ta emot så kallad flygande fossilgas (LNG).

Under torsdagseftermiddagen hade polisen klättrat upp i kranarna och aktivisterna blev nedtagna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.