Lars Lindberger, kommunikationschef på Norrtälje kommun Foto: TT/SVT

Äldre i Norrtälje utan trygghetslarm efter stormen

Uppdaterad
Publicerad

Delar av Norrtälje kommun har nu varit utan ström så länge att många äldres trygghetslarm har slutat fungera.– Det är så klart jätteallvarligt, därför besöker vi personerna så mycket det går, säger Lars Lindberger, kommunikationschef i Norrtälje kommun.

Problemen med urladdade trygghetslarm finns i hela kommunen, men äldre på Blidö och Rådmansö är värst drabbade.

– Det är ganska många som vi inte har haft kontakt med, som mest 20 procent av våra kunder, vilket motsvarar 400 personer, säger Lars Lindberger, kommunikationschef i Norrtälje kommun.

Några äldre har fått flytta

Under lördagen var en del av problemen lösta, men fortfarande saknar omkring 200 äldre trygghetslarm. Kommunen har satt in extra hemtjänstpersonal som fokuserar på att göra så många hembesök som möjligt. Vissa äldre har man tvingats flytta på till andra boenden.

– Vissa har flyttat i kommunens regi, andra har flyttat hem till anhöriga.

Hur allvarligt är det att trygghetslarmen inte fungerar som de ska?

– Det är så klart jätteallvarligt eftersom de ska kunna larma om någonting sker. Men hemtjänstpersonalen har lagt ner ett enormt jobb. Men det är klart att det här skapar oro hos anhöriga, säger Lars Lindberger.

Han fortsätter:

– I de här lägena är det bra om alla hjälper till, knacka gärna på hos en granne och se hur det står till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.