Alliansen går emot folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Den sittande majoriteten vill endast göra smärre förändringar i avgifterna för äldre- och handikappomsorgen.

Alliansen i Tyresö går emot resultatet i söndagens folkomröstningen om taxorna inom äldre- och handikappomsorgen.

Enligt uppgifter till ABC kommer det taxesystem som nyligen infördes att bli kvar. Däremot ska det så kallade förbehållsbeloppet höjas med några hundralappar, vilket innebär att avgiften för dem med lägst pension kommer att sänkas med samma belopp.

– Det här var en rådgivande folkomröstning där man kunde uttrycka sitt stöd eller inte för den nya taxan. Den kritik vi har upplevt gäller de som har små marginaler. Däremot är det viktigt att behålla nivån på taxan för de med många insatser och god inkomst för att ha råd med utbyggnaden av äldreomsorgen, säger Andreas Jonsson (M) som är ordförande för socialnämnden.

I folkomröstningen sade 83 procent av de röstande nej till de nya taxorna. Samtidigt var röstdeltagandet lågt, knappt 30 procent.

– Jag välkomnar att man höjer förbehållsbeloppet, och vi stödjer det. Men jag är väldigt besviken att man inte tar hänsyn till ett sådant tydligt valresultat, säger opoositionsborgarråd Anita Matsson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folkomröstningen i Tyresö

Mer i ämnet