Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på nya Matmissionen i Norrtälje Foto: Tomas Blideman/SVT

Allt fler behöver billig mat – Matmissionen öppnar i Norrtälje

Uppdaterad
Publicerad

Tuffa ekonomiska tider gör att allt fler har svårt att få pengarna att räcka till det mest grundläggande så som mat och hygienprodukter. För att underlätta för ekonomiskt utsatta startade Stadsmissionen matkedjan Matmissionen.

– Vi vet attt det finns ett medlemsunderlag här i Norrtälje. Det känns jättebra att öppna här, säger Johan Rindevall, chef Matmissionen.

Matmissionen startade 2015 och bygger på att sälja produkter som riskerar att bli svinn, med ett särskilt rabatterat pris till människor i ekonomisk utsatthet. För att få handla till de låga priserna krävs det att man är medlem och har en nettoinkomst som understiger 12 163 kronor per månad.

”Jag får ett värde”

En av de första kunderna i butiken i Norrtälje är Kristina Moszko. Hon åkte tidigare hon kommunalt från Hallstavik till Matmissionen i Hallunda för att handla. En resa på närmare fyra timmar – enkel resa.

– Jag är så glad att de öppnar här i Norrtälje. När jag handlar på Matmissionen har jag råd att bjuda grannarna på kaffe och nybakt bröd. Sådant är viktigt för självkänslan och jag får ett värde. Jag behöver inte känna att jag lever på andra, säger Kristina Moszk.

Norrtäljebutiken blir den sjätte som Matmissionen öppnar i Stockholms län. Till hösten planeras även en butik i Södertälje.

Matmissionen startades av Stockholms Stadsmission 2015 och är ett koncept för sociala matbutiker som möjliggörs genom ett samarbete med Svensk Dagligvaruhandel och Dagligvaruleverantörers Förbund.

Matmissionen kombinerar ekologisk och social hållbarhet genom att rädda svinn, motverka matfattigdom och erbjuda arbetsträning. Varje butik har kapacitet att omhänderta upp till 1 000 ton produkter per år. Matmissionen har mer än 25 000 medlemmar och totalt nio butiker runtom i landet. I Stockholms län finns Matmissionens butiker i Jakobsberg, Hägersten, Hallunda, Handen, Kista och Norrtälje.

För att bli medlem i Matmissionen och på så sätt kunna handla till en tredjedel av ordinarie pris, krävs att man har en nettoinkomst som understiger 12 163 kronor per månad. Beloppet är baserat på Försäkringskassans nivå för garantiersättning.

Källa: Matmissionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrtäljeredaktionen

Mer i ämnet