Karin Brand, generalsekreterare i Svenska Livräddningssällskapet välkomnar skärmförbud i simhallen. Foto: SVT

Allt fler simhallar förbjuder mobiltelefoner

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Svenska livräddningssällskapet vill nästan hälften av landets simhallar förbjuda paddor och mobiltelefoner efter olyckor där föräldrarna har brustit i uppsikt över sina barn. I Stockholms stads simhallar satsar man nu på att informera föräldrarna om riskerna.

År 2016 drunknade en femårig flicka i en simhall i mellersta Sverige och året innan drunknade en femårig pojke. Föräldrarna dömdes för bristande uppsikt och oaktsamhet respektive vållande till annans död.

Sedan dess har allt fler av landets 450 simhallar infört ett mobilförbud vid sina bassänger. Simhallspersonalen oroar sig för att skärmar allt oftare tar föräldrarnas fokus från barnen.

– Vi har ett antal olycksfall som har slutat illa. Och det är inte så det ska vara. Föräldern ska vara med sitt barn i simhallen och inte göra något annat som att fastna i sin mobil eller sin läsplatta, säger Karin Brand, generalsekreterare i Svenska Livräddningssällskapet.

Skyltar påminner om föräldrarnas ansvar

Stockholms stad har inget specifikt skärmförbud men har startat en informationskampanj. I Åkeshovs simhall i Bromma har man tagit in skyltar som uppmanar föräldrarna att lämna mobilen i klädskåpet. Personalen är utbildad för att kunna agera och informera om man ser att någon brister i tillsyn.

– Vi ser att det brister i uppmärksamhet hos föräldrar. Skyltar är ett sätt att påtala ansvaret man har, säger Robert Sköld, avdelningschef på idrottsförvaltningen i Stockholms stad.

Stockholms stad informerar föräldrarna i sina 14 simhallar, berättar Robert Sköld, avdelningschef på idrottsförvaltningen. Foto: SVT

”Barn drunknar tyst”

Det är respektive förvaltning och simhall som bestämmer och sätter sina egna regler, men Karin Brand menar att ett skärmförbud i simhallarna är till för barnens säkerhet.

– Det händer saker så snabbt med barn i vatten. När ett barn drunknar sker det tyst och det försvinner bara under ytan. Är du inte där, så har du ingen möjlighet, säger Karin Brand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.