– Det är allvarligt att vissa personer väljer att hota de som är folkligt valda och som försöker utföra det arbete de är valda att göra, säger Anna König Jerlmyr (M) finansborgarråd. Foto: TT arkivbild

Allt fler politiker i länet utsätts för hot och trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av tio politiker Stockholms län säger sig ha utsatts för våld, hot och trakasserier, visar siffror från Brå.

Våld, hot och trakasserier mot förtroendevalda ökar i landet och allra mest ökar det i storstäderna, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå.

I Stockholms län uppger fyra av 10 kommun- och regionpolitiker att de har tagit emot hot, våld och trakasserier under valåret 2018, något som man märker av i Stockholms stadshus.

– Tyvärr har tonen i samhället och på sociala medier blivit hårdare och det kan ske hot mot såväl tjänstemän som politiker, vilket förstås inte är acceptabelt, säger Anna König Jerlmyr (M) finansborgarråd i Stockholm.

Enligt Brås undersökning så har politikernas utsatthet ökat under de senaste åren.  År 2012 uppgav två av 10 förtroendevalda i länet att de utsatts för hot och våld.

Kvinnliga politiker uppger i större utsträckning, 44, 1 procent, att de utsatts för hot, våld och trakasserier i jämfört med männen, 39,3 procent.

– Det är allvarligt att vissa personer väljer att hota de som är folkligt valda och som försöker utföra det arbete de är valda att göra.

Få polisanmäler

Totalt i hela landet uppger 30 procent av de förtroendevalda att de utsatts för hot och våld under valåret 2018. Vanligast är att hot och påhopp sker via sociala medier men även hot ”öga mot öga” och hotfulla telefonsamtal förekommer.

Men knappt en fjärdedel , 22 procent, svarar att man har valt att polisanmäla den senaste händelsen.

Av dem som inte gjort en polisanmälan, svarade 26 procent att en ”anmälan inte skulle leda till något”.

Oro för anhöriga

Det finns också en oro för att nära och kära ska utsättas för hot.

Under valåret 2018 svarade 26,7 procent av landets politiker att de var oroliga för att anhöriga skulle utsättas för hot och våld.

Drivs av engagemang

Anna König Jerlmyr (M) säger att det finns en medvetenhet bland de förtroendevalda om problematiken.

– Vi drivs ju också av engagemang att förbättra samhället och därför så fortsätter ändå många trots baksidorna med hot och trakasserier. De allra flesta förtroendevalda är ju fritidspolitiker dessutom som får lägga många timmar efter ordinarie arbetstid till olika uppdrag, de borde hyllas inte hotas.

Stockholms stadshus. Foto: TT arkivbild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.