En av dem som har drabbats av psykisk ohälsa är Mårten Granlund. Foto: SVT

Allt fler personer söker hjälp för psykisk ohälsa i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Vård för psykisk ohälsa ökar i Stockholms län och det är flest kvinnor som söker hjälp. Samtidigt är det flest män som begår självmord.

Mårten Granlund led av svår ångest i flera år innan han vågade söka hjälp. Nu driver han ideellt stöd för mäns hälsa och vill att fler ska våga prata om hur de mår.

– Vi killar har så många förväntningar på oss hur man ska vara, en sorts machokultur. Så behöver det inte vara. Att be om hjälp, det är det bästa jag har gjort för mig själv.

Dubbelt så många kvinnor söker vård

Vård för psykisk ohälsa har ökat i Stockholm hela 2000-talet. Förra året fick 19 procent av kvinnorna och 11,4 procent av männen någon form av vård för psykisk ohälsa inom Stockholms läns landsting, visar en undersökning från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, CES.

Samtidigt som kvinnor oftare söker vård för psykisk ohälsa är självmord vanligare bland män än kvinnor. År 2016 begick 200 män och 94 kvinnor självmord.

Viktigt att nå män med depression

Bland flera möjliga förklaringar finns att den vård som erbjuds inte passar män, att män uttrycker ohälsa på andra sätt än kvinnor, att män känner mer skam eller att män har mindre psykisk ohälsa än kvinnor.

– Här finns ett stort arbete kvar att göra, vi kanske behöver mäta männens hälsa på ett annat sätt och tänka i nya banor hur man ska organisera vården för män, säger professor och överläkare Christina Dalman.

Enligt Mårten Granlund är en förklaring till att män inte vågar söka hjälp att vården inte tilltalar män. Det finns hundratals stödverksamheter för kvinnor generellt men bara en handfull stödmöjligheter riktade mot män.

– Det i sig skapar en norm att killar inte behöver stöd och det är jätteskadligt. Vi måste visa att det är okej att be om hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.