Allvarlig kritik mot Solna stad

Uppdaterad
Publicerad

Både Solnas stadsdirektör och kommunstyrelsens orförande får stark kritik.

Både kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen (M) och stadsdirektören Sune Reinhold har agerat på ett sätt som rubbat förtroendet för Solna stads ledning, konstaterar Solna stads revisorer.

Stora brister

Muträttegången i Solna

– Nu är det dags att lägga alla kort på bordet. Det här är ett gigantiskt projekt som kostar Solnaborna massor av pengar, dom har rätt att veta vad som hänt, säger Johanna Graf (S) som är vice ordförande i kommunstyrelsen.

-Lars-Erik Salminen vidhåller det han har sagt hela tiden, det vill säga att han har sagt ja till ersättning för ordförandeskapet, men inte för konsultuppdraget, säger Anton Vajk.

Igår överlämnade kommunrevisionen en skrivelse till partiledarna i kommunen. De skriver att det finns stora brister gällande information, kommunikation och formalisering i stadsdirektörens konsultuppdrag åt Arenabolagen.

-Rapporten upplevs som lite slarvigt skriven, och Lars-Erik Salminen har inte hörts alls. Vi behöver resonera kring vad det är som faktiskt står innan vi går vidare, säger Anton Vajk.

Auktoriserad revisor

När det uppdagades att Solnas stadsdirektör Sune Reinhold arbetat som konsult åt Arenabolagen i det stora Nationalarenaprojektet bad stadens revisorer en auktoriserad revisor att granska stadsdirektörens agerande.

Konflikten gäller engagemanget i Arenaprojektets bolag vid sidan av uppdraget som ordförande i bolagen samt representant för Solna stad.

Inte formaliserat

Revisionsfirman skriver att det är olyckligt att ett konsultuppdrag av denna art inte formaliseras genom skriftligt avtal.

Det borde också ha godkänts i enlighet med Solna stads regler om bisysslor, även om kommunstyrelsens ordförande muntligen godkänt konsultuppdraget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muträttegången i Solna

Mer i ämnet