Foto: SVT

Ambulanshelikoptern kan komma tillbaka till Värmdö

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet var stort när länets enda ambulanshelikopter tvingades flytta från Värmdö till Norrtälje. Nu har landstinget låtit göra en oberoende utredning som visar att förutsättningar finns för att flytta tillbaka helikopterbasen.

I höstas kom beskedet att länets enda ambulanshelikopter inte kunde vara kvar på Mölnviks flygplats på Värmdö där den funnits i över 20 år. Anledningen var att basen inte längre ansågs lämplig ur säkerhetssynpunkt. Bland annat hade ny bebyggelse runt platsen påverkat inflygningsvägen.

– Det finns alltid en säkerhetsansvarig på plats på varje flygplats och den personen gjorde bedömningen att man var tvungen att stänga. Då stod vi inför frågan, hur gör vi nu för att kunna ha ambulanshelikoptern kvar, den är ju en nödvändighet för Stockholms befolkning, säger Marie Ljungberg Schött (M), sjukvårdslandstingsråd.

Finns förutsättningar för att flytta tillbaka

Man beslutade då att flytta helikopterbasen till Norrtälje men beslutet fick stark kritik eftersom många oroade sig för att akut sjuka personer i de södra delarna av länet och södra skärgården riskerade att få vänta för länge på akutvård.

Nu har Stockholms läns landsting låtit en oberoende firma göra en andra utredning och enligt deras rapport finns förutsättningar för att flytta tillbaka helikopterbasen till Värmdö. Men en del åtgärder kommer krävas.

Dröjer flera år

Bland annat måste man se över nya inflygningsvägar, göra dem framkomliga genom att fälla träd, flytta en mast och eventuellt spränga i berg.

Sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) säger att målsättningen alltid varit att flytta helikoptern tillbaka till Värmdö.

– Vår målsättning är och har hela tiden varit att så småningom kunna flytta tillbaka till Värmdö och helst Mölnvik, säger Marie Ljungberg Schött (M), sjukvårdslandstingsråd.

Men det går inte att flytta helikopterbasen i en handvändning. När alla nödvändiga åtgärder är gjorda är det Transportstyrelsen som tillsammans med Länsstyrelsen, Värmdö kommun och Försvarsmakten ska godkänna helikopterverksamheten i Mölnvik. Ambulanshelikoptern beräknas kunna lyfta från Mölnvik igen tidigast vid årsskiftet 2022-2023.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.