Arkivbild. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

”Vi gör allt i vår makt”

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget och kommunen gör gemensam sak för att få tillbaka ambulanshelikoptern till Värmdö innan september 2020.

I början av september kom beskedet: Stockholms läns landstings enda ambulanshelikopter måste flytta till Norrtälje efter över 20 år på Mölnviks flygplats i Gustavsberg. Kritiken mot beslutet var hård, från länsbor och skärgårdsbor som befarade längre väntetider och sjuktransporter, men även från politikerna i Värmdö kommun och landstinget.

– Vi är väldigt besvikna. Det ligger utom kommunens kontroll, sa Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö, efter beslutet.

LÄS MER: Ambulanshelikoptern flyttar till Norrtälje

Nu har landstinget och kommunen bestämt sig för att gå samman för att få tillbaka ambulanshelikoptern till Värmdö. I en gemensam avsiktsförklaring förbinder sig finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) och Deshira Flankör (M) till att arbeta för att få till en permanent placering av helikoptern i Värmdö innan september 2020.

– Värmdö kommun är en geografiskt strategiskt plats med närhet till såväl skärgården som akutsjukhus. Det är avgörande för att skapa trygghet hos såväl fast boende som besökande i skärgården, säger Irene Svenonius (M).

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd.

Stängde av säkerhetsskäl

Mölnviks flygplats tvingades stänga av säkerhetsskäl efter brister i området kring helikopterplattan, som består av vägar, köpcentrum och andra hinder. Nu ska landstinget och kommunen utreda vilka alternativa platser som kan komma att bli aktuella.

– Vi ska se om det finns möjligheter att åtgärda Mölnvik eller hitta en ny plats. Vi har tittat på sex olika platser tidigare, om det blir någon av dessa eller helt ny plats får vi återkomma till, säger Deshira Flankör (M).

– Att vi nu tar detta steg hoppas jag kan inge trygghet för Värmdöborna – vi gör allt som står i vår makt för att nu hitta en bra placering. Jag är jättehoppfull, säger hon.

Oppositionen trycker på

Avsiktsförklaringen välkomnas av Mikael Lindström (S), oppositionsråd i Värmdö. Men han anser att tidsplanen inte är snabb nog.

– Jag vill se ett konkret förslag från Värmdös sida före valet 2018, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.