Här är den saboterade ambulansen med krossad ruta. Foto: Jonny Karlsson/AISAB

Ambulans saboterad – ”Bilden om hot och våld blir mer påtaglig”

Publicerad

En ambulans utsattes på fredagen för skadegörelse i Stockholms city. Ambulanspersonalen hade kallats till ett hjärtstopp, och när de kom tillbaka till bilen var en ruta krossad.

På fredagseftermiddagen kallades ambulanspersonal till ett hjärtstopp i centrala Stockholm.

– De gjorde återupplivning, och efteråt fick de antydan om att någon gjort något med bilen, säger Petter Henriksson, biträdande stationschef vid AISAB, Ambulanssjukvården i Storstockholm AB.

När ambulanspersonalen kom tillbaka till sitt fordon upptäckte de att rutan till förarsätet var krossat. Gärningspersonen hade stulit personliga ägodelar som låg i ambulansen.

– Det är ju bilden om hot och våld som blir mer påtaglig. Det här sker på öppen gata mitt i Stockholm, vart är vi på väg någonstans?, säger Petter Henriksson.

Inuti den aktuella ambulansen. Foto: Jonny Karlsson/AISAB

”Man känner stor avsky”

Även om personalen inte skadades fysiskt blev de chockade och oroliga. Ingenting som hör till ambulansen stals, men bilen måste in på reparation. Tidigare i veckan utsattes även en polisbil för skadegörelse.

– Det har ju varit stenkastningar i Stockholm, även om det oftare händer i andra storstäder. Det är naturligtvis olyckligt för personalen. Man känner stor avsky. Vad blir nästa grej?

Händelsen har polisanmälts och ärendet rubriceras som stöld genom inbrott.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.