Anklagelser om strejkbryteri i skärgårdstrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan Almega och Sjöbefälsföreningen har trappats upp. Sightseeingbåtar från Strömkajen har nämligen kört – trots strejkvarsel för samtliga turer på linjen. Det är strejkbryteri, enligt fackförbundet.

På tisdagsmorgonen gick anställda inom skärgårdstrafiken ut i strejk, efter att ha avvisat ett bud från arbetsgivarorganisationen Almega. I Stockholm påverkar det här i stort sett hela skärgårdstrafiken samt Djurgårdsfärjorna och Riddarfjärdslinjen.

Uppsving för båttaxin

Många pendlare möttes av stillstående båtar på morgonen. Från Stavsnäs ställdes omkring hälften av alla avgångar in under dagen.

Men för båttaxin innebar strejken ett rejält uppsving.

– Det var väldigt rörigt här i morse. Telefonen har gått varm mellan åtta och tio. Det är ungefär som en sommardag under högsäsong, säger Sebastian Röst, båttaxiförare.

Var ni beredda på att det skulle bli en sådan rusning?

– Att det skulle bli mycket visste vi, men inte så här.

Sightseeingtrafik körde trots strejk

Samtidigt har konflikten mellan Almega och Sjöbefälsföreningen trappats upp under dagen. Sightseeingtrafiken från Strömkajen har nämligen kört – trots att facket varslat om strejk för samtliga turer på linjen.

Facket menar att arbetsgivaren har tagit in fartyg som inte omfattas av varslet för att köra på linjen, och menar att det är strejkbryteri.

– Är det så att företaget har andra anställda som inte är medlemmar i Sjöbefälsföreningen, eller om det finns egenföretagare som man har kontrakt med, så kommer de fortsätta bedriva sin trafik, säger Patrik Eidfelt, förhandlingschef på Almega Tjänsteföretagen.

Om fartyg som inte omfattas av varslet ersätter fartyg och besättning som är uttagna i strejk, är inte det ett strejkbrott?

– Nej, däremot brukar man från fackligt håll tycka att det är ett kringgående. Men vi har både rätt, och ibland uppfattar företagen sig skyldiga, att försöka bedriva verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.