Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gröna Lunds vd Jan Eriksson, om beslutet att montera ner åkattraktionen Jetline, efter olyckan sommaren 2023. Foto: Statens haverikommission/SVT

Gröna Lund stänger Jetline för gott efter kritiken från haverikommissionen

Uppdaterad
Publicerad

Statens haverikommission riktar skarp kritik mot Gröna Lund, som man menar brast i sina kontroller inför förra sommarens dödsolycka i berg-och-dalbanan Jetline.

Nu stänger nöjesparken attraktionen för gott.

– Den kommer att monteras ned så snart tillfälle ges, säger vd:n Jan Eriksson på en pressträff.

Statens haverikommissions utredning av olyckan på Gröna Lund, där en kvinna omkom och flera personer skadades, har nu avslutas. I slutrapporten identifierar myndigheten flera brister som man menar bidragit till händelsen, som inträffade den 25 juni i fjol.

– Vi har bistått haverikommissionens utredning till fullo och vi välkomnar deras slutrapport, säger Jan Eriksson.

Jetline spårade ur – olycka på Gröna Lund

De utpekade bristerna handlar främst om den bärarm som knäcktes på undersidan av en av vagnarna. Haverikommissionen menar att Gröna Lund och andra inblandade aktörer brustit i beställning, tillverkning och kontroller av vagndelarna.

Originalritningen frångicks

Felen på bärarmen uppstod, enligt Eriksson, sedan den underleverantör som Gröna Lund anlitat för tillverkningen skickat vidare uppdraget till ett annat företag. I samband med detta frångicks originalritningen, menar han.

Gröna Lund står dock inte utan skuld, enligt haverikommissionen. Myndigheten skriver i sin rapport att Gröna Lund varit otydliga i beställningen av reservdelen. Därtill menar man att nöjesparken brustit i sina kontroller efter det att den levererats.

– Vi ser mycket allvarligt på att detta kunde ske. I ljuset av olyckan kan vi se att en närmare kontakt med och övervakning av tillverkaren troligtvis hade kunnat minska risken för de brister som uppkom.

Gröna Lund uppger vidare att man kommer trappa upp sitt säkerhetsarbete i skenet av olyckan. Jetline, som varit stängd sedan olyckan, kommer inte heller att öppna igen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jan Eriksson, vd Gröna Lund, om säkerhetsåtgärderna efter olyckan på Jetline förra året. Foto: Michael Jansson / SVT

Polisutredning pågår

Den utredning som polisen inlett gällande olyckan pågår fortfarande. Inom ramarna för den misstänks Gröna Lund och två andra företag för brott.

Misstankarna gäller grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan, enligt Åklagarmyndigheten.

– Vi vet inte mer om polisens och åklagarens utredning i dagsläget, så den får vi återkomma till, säger Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jetline spårade ur – olycka på Gröna Lund

Mer i ämnet