Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna berätta om hur våldet och hoten påverkade henne. ”Jag var så slut att jag inte minns min dotters första ord”, säger hon. Foto: Tommy Bergman/SVT

Anna levde med en våldsam man: ”Det gick från örfilar till strypgrepp”

Uppdaterad
Publicerad

Under årets första fem månader har tolv kvinnor mist livet i Sverige efter att ha misstänkts dödats av en nuvarande partner eller exman. Det är fler än under hela förra året. En kvinna som drabbats av både fysiskt och sexuellt våld är Anna.

– Under många dagar i förhållandet hade jag hela tiden blicken i golvet i hemmet och gick som på äggskal, allt för att inte väcka hans ilska, säger hon.

Anna, som egentligen heter något annat, har sedan några år tillbaka separerat från mannen som slog henne. Han dömdes i tingsrätten för misshandel och olaga hot.

Nya siffror som SVT tagit del av visar att allt fler polisanmäler misshandelsfall i nära relationer i polisregion Stockholm och i hela landet.

Hör Annas berättelse om att leva med, separera från och börja ett nytt liv efter en våldsam man i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilken plats är farligast för en kvinna? Hör Maria Friberg, verksamhetsansvarig på kvinnojouren i Järfälla, svara i videon. Foto: Tommy Bergman/SVT

MISSTÄNKT MÖRDADE I NÄRA RELATIONER DE SENASTE ÅREN

2022: 10 personer

2023: 10 personer

2024 (jan-maj): 12 personer

Källa: BRÅ

HIT VÄNDER DU DIG OM DU ÄR UTSATT FÖR VÅLD I NÄRA RELATION

  • Gör en polisanmälan. Ring 112 om brottet händer nu, eller om polisen behövs på plats snabbt. Det finns två sätt att göra en polisanmälan på – ring polisen på 114 14 eller besök en polisstation.
  • För att hitta kvinno-, tjej- och ungdomsjourer sök på unizonjourer.se/hitta-stod eller roks.se/hittaenjour
  • Ring Kvinnofridslinjen på 020-50 50 50.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.