Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fastighetsskötaren Alper kommer ofta innanför hemmets fyra väggar i sitt jobb. Hör vilka varningssignaler om våld i hemmet han kan upptäcka. Foto: SVT och Fredrik Sandberg/TT

Järfälla kraftsamlar mot våld i hemmet – fastighetsskötare ska upptäcka misshandelsfall

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror som SVT tagit del av visar att allt fler polisanmäler misshandelsfall i nära relationer i polisregion Stockholm. För att upptäcka varningssignaler i hemmet utbildas fastighetsskötarna i det kommunala bostadsbolaget i Järfälla.

– Om vi har sett någonting misstänkt gör fastighetsbolaget en orosanmälan eller tar det vidare till polisen, säger Alper Etirli som är fastighetsskötare på Järfällahus.

Kampanjen ”Inte ensam” är namnet på samarbetet mellan socialtjänsten, kvinnojouren i Järfälla, kommunens bostadsbolag Järfällahus och polisen. Samarbetet går ut på att förebygga och bekämpa våld i nära relationer och har funnits i ett par år efter ett beslut i kommunfullmäktige. Sedan poliser från Brott i nära relation, BIN-gruppen, involverades har samarbetet fått fart.

– Våldet i nära relationer trycks tyvärr undan av sprängningar och skjutningar, vilket är tragiskt. Vår målsättning är att få upp det på agendan, säger Riku Lindqvist, som är gruppchef i Brott i nära relation.

Fler polisanmälningar om kvinnomisshandel

Första kvartalet 2024 polisanmäldes 1 342 misshandelsfall mot kvinnor i polisregion Stockholm – en ökning med sju procent jämfört med samma period i fjol. Det visar preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. I samtliga fall var förövaren och offret bekanta med varandra och misshandeln ska ha skett inomhus. I hela landet ökade polisanmälningarna med närmare fyra procent, till 4 827 anmälningar.

Hittills i år har tolv kvinnor i Sverige dött av misstänkt våld i nära relation. En som levt med en våldsam man är Anna – hör hennes berättelse här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kampanjen ”Inte ensam” är ett samarbete för att stoppa våld i nära relationer. Hör hur poliserna utbildar fastighetsskötarna om varningssignaler i hemmet. Foto: Tommy Bergman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.