Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad möts polisen av när de kommer till adresserna där det finns misstanke om att kvinnor utsätts för våld? Hör svaret i videon. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Polisens nya metod mot kvinnovåldet i Stockholm – bevakar adresser

Uppdaterad
Publicerad

Varje månad i fjol anmäldes i snitt 800 brott mot kvinnor i parrelation i polisregion Stockholm, enligt BRÅ:s preliminära statistik.

Trots det lade Stockholmspolisen ner sitt prisade projekt Igor i höstas, som verkade mot kvinnovåld. Men nu införs ett nytt arbetssätt i innerstaden, där misstänkta adresser bevakas.

Våld mot kvinnor har återigen blivit ett aktuellt ämne senaste tiden efter en rad uppmärksammade våldshändelser. Inte minst i Stockholmsområdet.

Under tisdagen häktades en man i 60-årsåldern misstänkt för mord och grov våldtäkt på en kvinna han hade en relation till. Brotten ska ha skett på en adress i Hässelby i helgen.

Häromveckan anhölls en man misstänkt för mord på en kvinna på en adress i Vasastan. Han har inte begärts häktad, men misstankarna kvarstår.

Och i mitten på mars häktades en man misstänkt för att ha mördat en kvinna i en lägenhet i Ronna.

Polisen om brott mot kvinnor i parrelation: Stort mörkertal

Varje månad förra året anmäldes i snitt 800 brott mot kvinnor i parrelation i polisregion Stockholm, enligt BRÅ:s preliminära statistik.

– Det är en på tok för hög nivå och mörkertalet inom den här typen av brottslighet är jättestort, säger Johann Danielsson, operativ koordinator för särskilt utsatta brottsoffer på Norrmalmspolisen.

60-tal adresser bevakas

Hittills i år har Norrmalmspolisen bevakning på ett 60-tal adresser, där det finns misstanke om att en kvinna utsätts för våld av sin partner.

Det nya arbetssättet innebär att misstankar om relationsvåld följs upp, men det handlar även om att få utsatta kvinnor att höra av sig till polisen. Arbetsmetoden införs efter att projektet Igor lades ned i höstas.

Hör hur arbetssättet mot kvinnovåld går till konkret i videon ovan.

Fler metoder för våld i nära relation igång

Förutom uppföljning av misstankar om våld i nära relationer införs även arbetsmetoden Islandsmodellen i innerstan i april. Den startade som ett pilotprojekt i Farsta och Skärholmen 2021.

Metoden innebär en samverkan mellan socialtjänst och polis vid larm om en våldsam situation där barn bevittnat eller utsatts för våld.

Anmälda brott mot kvinnor i region Stockholm

Antal anmälda brott 2023 (2022) mot kvinnor i parrelation:

Försök till mord eller dråp: 11 st (21 st)

Våldtäkt: 478 st (406 st)

Försök till våldtäkt: 17 st (15 st)

Sexuellt övergrepp: 12 st (11 st)

Sexuellt ofredande: 100 st (69 st)

Misshandel, bekant med offret inomhus: 5 388 st (5 176 st)

Olaga frihetsberövande: 98 st (86 st)

Grov fridskränkning: 25 st (36 st)

Ofredande: 1 580 st (1 737 st)

Olaga förföljelse: 44 st (34 st)

Olaga tvång: 37 st (32 st)

Olaga hot: 1 799 st (1 852 st)

Olaga integritetsintrång: 53 st (59 st)

Totalt: 9 642 st (9 534 st)

Källa: Preliminär statistik från Brottsförebyggande Rådet, BRÅ

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.