Caroline Boström och Frida Nordlöf jobbar med det nya projektet ”Initiativ Gryning” i Rinkeby.

Ny metod ska stoppa våld mot kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Våld i nära relationer tog sex kvinnors liv i Stockholmsregionen förra året. Sedan årsskiftet jobbar polisen i Rinkeby utifrån en ny arbetsmetod som ska förhindra våld mot kvinnor. Enligt polisen har arbetet lett till fler fällande domar.

Satsningen går under namnet Initiativ Gryning och innebär bland annat en förstärkt samverkan mellan stadsdelarna, polisen och personer som är utsatta för våld i hemmet.

Under 2018 polisanmäldes 3 000 fall av kvinnor som utsatts för våld i en nära relation i Stockholmsregionen, varav 500 kommer från Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.

– I 9 av 10 anmälningar som kommer in till oss är den misstänkte en man som på något sätt har utsatt en kvinna för misshandel eller något annat kränkande beteende, säger Caroline Boström som är förundersökningsledare på Rinkebypolisen.

– Vi är fem utredare som jobbar med detta. Vi åker ut direkt och följer med kvinnan till vårdcentralen om det behövs och vi genomför förhör i hemmen.

Våld i hemmet drabbar barnen

Kvinnorna får också hjälp med juridiskt stöd och brottet utreds inte regionalt utan på lokal nivå. Polisen har även tätt samarbete med socialtjänsten, för våldet drabbar även barnen i hemmet. 

– Vi ser en vinst i att vi har kännedom om Rinkeby och att vi känner till hur den övriga kriminaliteten ser ut, utöver de brott som sker i hemmiljön, säger Caroline Boström.

Hon fortsätter:

– På så sätt kan vi lättare följa upp barn som blir utsatta för våld i hemmet och försöka förhindra att de dras till kriminalitet ute på gatan. För många av barnen förekommer i olika brottsutredningar, som brottsoffer eller gärningsperson. Genom att vi endast arbetar i Rinkeby, och inte i hela Stockholmsområdet, skapas förutsättningar för oss att samarbeta med socialtjänsten.

Snabba insatser får fler kvinnor att våga vittna

Sedan årsskiftet har lokalpolisen i Rinkeby lyckats ordna fram ett 30-tal skyddade boende för utsatta kvinnor. Och till hösten ska ett 20-tal ärenden upp i domstol.

– Nu vågar kvinnorna prata och gå till läkaren. De vill ha målsägandebiträde som vi erbjuder från början som ger dem stöttning och hjälp i rättsprocessen, säger Caroline Boström.

Även i Botkyrka och Södertälje kommer polisen jobba utifrån Initiativ Gryning.

Senare ska arbetsmetoden utvärderas för att spridas till resten av Stockholm.

– Vi har haft ärenden där målsäganden har hoppat av eller inte velat medverka, men där det ändå har blivit fällande dom pga av bra och värdefull bevisning, så som skadedokumentation hos läkare, avslutar Caroline Boström.

I videon längst upp får du veta mer om hur polisen arbetar med våld mot kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.