Foto: Gerry Broome/AP

Region Värmland bröt avtal med cellgiftsleverantören Apoex

Publicerad

Upprepade problem med cellgiftsleveranser har drabbat cancersjuka i Stockholm de senaste månaderna. Leverantören Apoex var tidigare läkemedelsleverantör även i Region Värmland, ett avtal som regionen hävde efter ett halvår på grund av brister i läkemedelsförsörjningen.

Sedan Region Stockholm i september 2018 bytte leverantör av cellgifter och anpassade beställningssystemet har förseningar i leveranser inträffat vid upprepade tillfällen. I vissa fall har det rört sig om några timmar, i andra fall har patienter fått återkomma dagen efter. Leveransproblemen kulminerade i början på januari när leverantören Apoex drabbades av sjukdomsfall bland personalen.

Apoex är upphandlad leverantör även i flera andra regioner. Men 2017 valde Region Värmland att bryta sitt avtal med företaget efter ett drygt halvår. Anledningen var återkommande problem med leveranser av läkemedel.

Försenade cellgifter

– Leverantören skickade inte läkemedel enligt avtal, ibland skickade man fel läkemedel, ibland till fel ställe. Då riskeras patientsäkerheten, när man inte får fram läkemedel i tid, säger Susanne Carlsson, läkemedelschef i Region Värmland.

– Det var inget lätt beslut att bryta avtalet, men vi ansåg att det var stor risk att samarbetet med Apoex skulle fortsätta på samma sätt som det hade börjat.

Anmälde till Läkemedelsverket

Enligt Susanne Carlsson drabbade dock inte förseningarna i Värmland specifikt cancersjuka i behov av cellgifter, utan problemen gällde bristande läkemedelsförsörjning i stort.

– Bekymret med cytostatikan var att man hade ett begränsat lager på tillverkningsenheten som gjorde att det fanns risk för att man inte fick ut varorna. Personalen som blandade cellgifter lokalt slog knut på sig själv för att kunna leverera i tid.

När avtalet med Apoex bröts hade Region Värmland påtalat problemen många gånger utan att tillräckliga åtgärder vidtogs. Innan avtalet bröts anmälde Region Värmland bristerna till Läkemedelsverket, vars uppdrag är att se till att regelverk inom myndighetens tillsynsansvar följs.

– Det är viktigt att myndigheten vet om de brister som finns, säger Susanne Carlsson.

Läkemedelsverket, som bara fått in två anmälningar mot företaget vad gäller läkemedelsförsörjning, beslutade dock att inte vidta några åtgärder.

I ett mejl till SVT svarar Apoex att:

”Vi avser inte att kommentera situationen med region Värmland vidare i detta läge, annat än att konstatera att den inte har några likheter med nuvarande situation i Stockholm.”

Inte aktuellt att bryta avtalet i Stockholm

I Region Stockholm är det inte aktuellt att bryta avtalet med Apoex, enligt Magnus Thyberg, tillförordnad biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.

– Vi tycker att det finns en stor vilja hos leverantören att se till att patienterna får de cytostatika som de behöver och att de får dem i tid. Vi har fullt fokus på att få leverantören att leverera enligt de avtal som vi har tecknat tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försenade cellgifter

Mer i ämnet