• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du Anne Lichtenstein berätta om hur skadorna hon fick påverkat hennes liv och vad hon kan och inte kan göra. Foto: SVT

Anne Lichtenstein i Stockholm lever med skada efter förlossning

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022

Redan under själva förlossningen märkte Anne Lichtenstein att något gick väldigt fel.

– Jag kände att någonting brast. Det var som att bäckenbotten åkte ner på källarplan.

I flera år har Anne levt med tarmproblem, urinläckage och stark smärta vid sex. Men hon tycker inte att vården tog henne på allvar, i alla fall inte till en början.

– Det var ingen som kollade upp nåt mer än att jag hade dåligt knip. Och det hade jag ju för man kan inte knipa utan muskler. Men jag köpte geishakulor, knipprogram och appar för att knipa och jag kände mig värdelös, för jag kunde aldrig knipa.

Anne har nu skrivit en bok om förlossningsskador. I den har hon intervjuat många andra kvinnor som berättar hur deras vardag totalt förändrats efter förlossningen. Allt från rädsla för att läcka avföring till att inte kunna bajsa alls.

Brist på information

– Väldigt många berättar också om bristen på information. Att de inte får den informationen de ber om just för att man inte vill skrämmas. Och det blir ju ännu mer skräck när man hamnar i den situationen att man faktiskt har en skada och man vet inte vad det handlar om.

Andelen kvinnor som får allvarlig bristning har minskat. Men fortfarande är risken väldigt olika stor beroende på var du bor. Region Stockholm, där Anne bor, har länge länge legat i botten av statistiken.

– Det är ju helt sjukt. Det är ju vansinnigt att det ska ha betydelse var man bor. Att jag ska löpa större risk att skadas jämfört med någon annan, någon annanstans.

Opererad två gånger – ändå inte helt återställd

Nu har Anne opererats två gånger för skadorna hon fick, och mår mycket bättre. Men helt återställd kan hon med dagens operationsmetoder inte bli.

– Nej, jag kommer inte att bli helt bra, det kommer jag inte, säger Anne till Uppdrag granskning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Stockholm

Mer i ämnet