Hjälp från Stockholms stad till frivilliga dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Karin Wanngård sade i fredags att Stockholm stad vill försöka hjälpa de frivilligorganisationer som hjälper flyktingar, men än så länge har hjälpen dröjt.

I några veckor har nu frivilliga hjälpt de tusentals flyktingar som kommit till Stockholm och som är på väg någon annanstans, de som kallas transitflyktingar. De som väljer att söka asyl här har staten via Migrationsverket ansvar för, men för de som vill resa vidare och har vare sig kommun eller stat något ansvar men Stockholm stad har sagt att man vill hjälpa de frivilliga som ryckt in.

– I det här skedet handlar det om medmänsklighet och om att hjälpa. De juridiska konsekvenserna får vi utreda senare, sade Karin Wanngård (S), finansborgarråd, i fredags till SVT.

Men hjälpen verka ha dröjt. Nobelbergets boende i Sickla som drivs av frivilliga hade hoppats på akuta pengar från Stockholms stad, men det gick inte att lösa, skriver SVD, istället samlade de in pengar. Verksamheten som drivs av Refugees Welcome Stockholm skulle avvecklats idag eftersom pengarna inte räckte längre, men under helgen lyckades organisationen samla ihop pengar för åtminstone idag och imorgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Transitboende i Stockholm

Mer i ämnet