En av Spotifys anställda på kontoret i Stockholm. Mannen på bilden har inget med artikelns innehåll att göra. Foto: TT

Anställda på Spotify riskerar utvisning

Uppdaterad
Publicerad

15 nyckelpersoner på Spotify hotas av utvisning. Enligt Stockholms handelskammare har företaget redan börjat flytta ut vissa avdelningar från landet på grund av, vad som beskrivs som, rättsosäker situation för arbetstillstånd.

Stockholm och Sverige kan komma att gå miste om Spotify. Flera anställda med spetskompetens riskerar nu utvisning på grund av att teknikaliteter och företaget har redan börjat rusta ner i Sverige för att satsa mer i andra länder. Något som Di Digital var först med att rapportera om. Häromveckan meddelade företaget att man skalar upp i New York istället för Stockholm och i höstas flyttade företaget sin ekonomi-funktion utomlands. Något som Stockholms handelskammare menar skett på grund av missnöje. Spotify vill själva inte uttala sig om utvisningsbeskeden, utan hänvisar till Stockholms handelskammare.

– Man har kämpat hårt för att locka dessa talanger till Stockholm. Då har man fått tillstånd. Men när tillstånden ska förnyas så fattar Migrationsverket ett annat beslut. Det beror i de här fallen inte av några avsiktliga fel. Man har upptäckt mindre byråkratiska fel. Det kan ha blivit fel med pensionsinutbetalning. Då säger man att personen ska kastas ut. Det är ju orimligt. Det är en oproportionerlig åtgärd att vidta, säger Maria Rankka, vd på Stockholms handelskammare.

Det finns ju andra som riskerar utvisning på grund av mindre teknikaliteter, som ni beskriver det som, varför ska man göra ett undantag för Spotifys anställda?

– Vi har inte pratat om något undantag för Spotifys anställda. Vi tycker att Sverige har ett generellt bra regelverk för arbetstillstånd men en brist som vi och många andra har upptäckt är att det som företag är svårt att göra rätt. Företagen ska inte behöva hamna i den här situationen för mindre teknikaliteter. Det ska vara lätt att göra rätt, säger Maria Rankka, vd Stockholms handelskammare.

Vet du fler företag som tampas med liknande problem?

– Electrolux, Truecaller, Klarna... det finns flera, säger Maria Rankka.

Spotify: ”Orimligt”

I en skrivelse till justitiedepartementet beskriver företaget situationen som absurd. ”Vi förlorar just nu nyckelpersoner i verksamheten, individer som är mycket svåra att ersätta. De får sina arbetstillstånd indragna på grund av teknikaliteter och tvingas lämna Sverige. Detta är orimligt och utgör en betydande risk för vår verksamhet i Sverige”, skriver Spotify till departementet.

Två procentenheter för lite i pension

Redan i höstas blev Tayyab Shabab öde omskrivet.Den 27-årige programmeraren från Lahore i Pakistan fick toppjobb i Sverige men långtgående byråkrati ledde till att han i stället utvisades. Shababs förre arbetsgivare hade gett honom två procentenheter för lite pension, vilket innebar att han inte hade samma villkor som en svensk anställd enligt kollektivavtal. En liten byråkratisk teknikalitet kan tyckas, men det räckte för att Migrationsverket inte skulle förlänga hans arbetstillstånd.

I skrivelsen till justitiedepartementet går Spotify till hårt angrepp mot både utlänningslagen och Migrationsverkets tolkning av den. Spotify, och andra likande företag, riskerar att inte kunna rekrytera utländsk spetskompetens i framtiden, anser bolaget. Musikjätten passar även på att skicka med ytterligare en pik till departementet i form av en spellista. Den innehåller bland annat låtar som ”Please” och ”Stop the madness”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.