Tomma sängar på Danderyds sjukhus. Foto: TT arkivbild

Anställningsstopp på flera sjukhus i länet

Uppdaterad
Publicerad

Flera sjukhus i länet inför nu anställningsstopp. Bland annat Danderyds sjukhus som beräknar att gå back med 300 miljoner kronor under de kommande åren.
– Situationen är utmanande, säger Yvonne Haglund Åkerlind, vd Danderyds sjukhus.

Under 2019 beräknar Danderyds sjukhus med ett underskott på 156 miljoner kronor. Tillsammans med de kommande åren 2020-2023 uppskattar sjukhuset att det saknas 300 miljoner kronor. För att spara pengar införs nu flera åtgärder som bland annat anställningsstopp och stopp för inhyrd personal.

– Kraftfulla åtgärder kommer att genomföras avseende personalkostnader samtidigt som vi effektiviserar administration, lokalanvändning och inköp, säger Yvonne Haglund Åkerlind, vd Danderyds sjukhus i ett presssmeddelande.

Krav på ökad effektivisering

Inför åren 2020-2023 gäller ett nytt vårdavtal som ställer krav på besparingar och ökad effektivisering. Fokus ska ligga på de patientgrupper som behöver akutsjukhusets resurser.

– Vår högsta prioritet är att genomföra alla åtgärder på ett så patientsäkert sätt som möjligt med bibehållen god vård och arbetsmiljö, säger Yvonne Haglund Åkerlind vd för Danderyds sjukhus

Även fler sjukhus i länet räknar med att gå minus. Södertälje sjukhus och Södersjukhuset har samma styrelse som Danderydssjukhus och alla tre sjukhus har fått gemensamma besparingsåtgärder.

Under de kommande åren beräknar Danderyds sjukhus att det saknas 300 miljoner kronor. Foto: TT arkivbild

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer