Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tomas Blideman/SVT

Första spadtaget – anstalten i Österåker bygger ut för miljarder

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen togs första spadtaget för utbyggnaden av Österåkersanstalten, som är ett av Kriminalvårdens största byggprojekt. När bygget är klart ska antalet platser öka från dagens 100 platser till drygt 300.

– Projektet innebär att antalet platser på anstalten ökar till totalt 312. Det här innebär också en fördubbling av antalet medarbetare från dagens 150, säger Fredrik Thunberg, kriminalvårdschef.

Förutom sex nya hus med celler för de intagna, byggs även fyra hus där de intagna ska ha daglig sysselsättning. De nya byggnaderna kommer att ha plats för 140 intagna. När utbyggnaden står klar stängs några av de gamla platserna och anstalten kommer att ha totalt 312 platser. Byggprojektet som beräknas kosta drygt två miljarder ska stå klart runt årsskiftet 2025/2026.

– De nya byggnaderna kommer ge oss helt andra möjligheter att anpassa verksamheten efter klienterna behov. För intagna som har aggressionsproblem kan vi skapa små grupper med åtta personer i varje, vilket ger en lugnare miljö, säger kriminalvårdschef Fredrik Thunberg.

Nyheter från SVT:s redaktion i Norrtälje

Överbeläggning

Behovet av fler platser i fängelser och häkten är stort och många anstalter har en beläggning på över 100 procent, vilket bland annat försvårar möjlighet att flytta fångar ifall det blir bråk. Kriminalvården har ett 50-tal olika byggprojekt som är i gång eller planeras för att öka antalet platser på landets anstalter och häkten.

– Vi har jättestora utmaningar med att det är överfullt på anstalterna. Det problemet försöker vi bygga bort och den här utbyggnaden i Österåker är en central del i det arbetet, säger Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren.

Se mer från det första spadtaget i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Norrtälje

Mer i ämnet