Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Göte Åberg söker med hund när rådjur blivit påkörda i trafiken. – Rådjur som är utan ben efter en trafikolycka är inget ovanligt, säger han. Foto: Frida Claesson, SVT

Eftersöksjägare: ”Inte ovanligt att påkörda djur tvingats gå på benstumpar”

Uppdaterad
Publicerad

När Göte Åberg går till sängs om kvällarna vet han att telefonen kan ringa mitt i natten. Då gäller det att snabbt komma iväg för att hjälpa polisen söka efter det skadade djuret. Och Götes tjänster behövs. På fem år har rådjursolyckorna i Stockholms län ökat med nästan 50 procent.

– Det känns viktigt att förkorta lidandet för djuren som skadas, säger Göte Åberg som söker efter trafikskadade djur efter trafikolyckor.

I Stockholms län sker årligen omkring 6 500 viltolyckor. De flesta, tre av fyra, är rådjursolyckor, enligt Nationella Viltolycksrådet. Totalt har antalet olyckor med rådjur ökat med 50 procent på fem år, enligt försäkringsbolaget IF. Men även population av vildsvin och dovhjort har ökat. Länsstyrelsens förklaring är att djurstammarna vuxit men också den växande staden.

– Även om en ny tungt trafikerad väg byggs och korsar stigen lägger inte djuren om sina rutiner, säger Tobias Hjortstråle på Länsstyrelsen i Stockholm.

5 000 jägare i allmänhetens tjänst

På uppdrag av staten har Svenska Jägareförbundet organiserat 5 000 jägare över hela Sverige som står redo att hjälpa till när vilda djur trafikskadas. 76-åriga Göte Åberg är en av dem. Han skjuter årligen mellan 20-30 djur som blivit påkörda längs vägarna där han bor.

– Polisen ger mig numret till den som rapporterat om det påkörda djuret. Det underlättar för mig så jag hittar olycksplatsen och avgöra hur skadat djuret är, säger Göte Åberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Platsen där viltolyckan skett ska markeras för att underlätta eftersöket av det skadade djuret. Foto: Frida Claesson, SVT

Brottsligt att inte anmäla viltolycka till polisen

Sedan 1 januari 2010 råder anmälningsplikt till polisen vid kollision med större vilda djur. Den gäller björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn. Men mörkertalet för hur många som struntar i att rapportera olyckor är stort enligt Kenneth Kronberg som är länsansvarig polis vid Nationella Viltolycksrådet i Stockholm.

– Är det ett större djur klassas det som en smitningsolycka om man inte ringer polisen så att eftersöksjägare kan söka rätt på djuret, säger han.

Placera ut varningstriangel – Ring 112 och anmäl olyckan

Markera alltid olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen

Markera även om viltet ligger dött på platsen så att andra trafikanter ser att olyckan är anmäld till polis

Häng upp markeringsremsan på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen

Vid kollision med vildsvin, björn, varg och lodjur placeras markeringsremsan cirka 100 meter från olycksplatsen. Informera polisen om detta.

Försök inte att själv göra ett eftersök eller avliva det skadade djuret om du inte har den kunskapen.

Källa: Nationella viltolycksrådet

Länsväg 276 Kustvägen- Norrtälje

E4 Märsta Södertälje

Riksväg 73 Stockholm-Nynäshamn

Riksväg 76 Norrtälje Hallstavik

Länsväg 800 på Ekerö

källa : Nationella Viltolycksrådet

2020 : 3 495 (september)

2019: 5 519

2018: 5 124

2017: 4 803

2016: 4 254

2015: 3 469

källa : Nationella viltolycksrådet

2020: 38 705 (tom sep)

2019: 64 931

2018: 63.641

2017: 61.282

2016: 58.579

2015: 48.190

2014: 47.167

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer