Kaj Winther som är länsansvarig jägare får hjälp av sin borderterrier att leta efter älgen som försvann efter att ha krockat med en bil. Foto: SVT

Dramatisk jakt efter påkörd älg på Ingarö

Uppdaterad
Publicerad

Klockan är närmare nio på kvällen när en älg plötsligt springer upp på vägen vid Ingarö i Värmdö kommun och krocken är ett faktum. Bilrutan krossas men älgen är strax på benen igen och springer in i skogen. Vad som händer sedan vet oftast bara polisen och viltvårdaren som kallas till plats. Men den här gången fick SVT följa med.

I skymning och gryning under höst och vinter är risken för viltolyckor störst. Det beror på att många djur förflyttar sig i skydd av mörkret för att leta föda.

Den här gången kunde personerna i bilen ta sig ur utan skador – men hur gick det för älgen?

I videon följer vi med eftersöksjägaren och hans hund in i skogen för att se om älgen blev skadad. Det blir ett oväntat möte.

Personskador vid krock med vilt

I Sverige inträffar mellan fem och sex tusen älgolyckor årligen – flest i oktober och november.

I genomsnitt dör runt fem personer per år i personbilsolyckor med älg.

Forskning visar att 70km/h är en hastighet som anses vara överlevnadsbar om bilen är modern.

Enligt Trafikverkets siffror leder cirka tre procent av viltolyckorna till personskador.

Källa: Folksam och Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.