Att låta delar av gräsmattan växa sig vild kan vara ett sätt att hjälpa bina. Foto: TT/Stina Stjernkvist

Sollentuna – årets mest bivänliga kommun

Uppdaterad
Publicerad

För andra året är Sollentuna utsedd till årets mest bivänliga kommun av Naturskyddsföreningen. Utan bin skulle vi få äta väldigt tråkig mat, enligt en biexpert.

— Var tredje tugga vi tar kommer från något som kräver pollinering av bin eller humlor. Framför allt är det färggrann och C-vitaminrik mat som skulle försvinna, äger Eva Forsgren docent och biexpert vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

En tredjedel av Sveriges cirka 300 vilda biarter är rödlistade, vilket innebär att de på något sätt är hotade eller på väg att bli. 16 arter har inte påträffats på länge och kan enligt Naturskyddsföreningen redan vara utdöda.

Naturskyddsföreningen har skickat ut en enkät till landets alla kommuner och fått svar av 205. Kommunerna har fått svara på frågor om skötsel för vägkanter och om de omvandlar gräsytor till äng. Andra frågor som tas upp är om man fasar ut kemiska bekämpningsmedel och stöttar bönder till ekologiskt jordbruk.

Så här hjälper de bina

Bland de kommuner som svarat placerar sig alltså Sollentuna,  norr om Stockholm, i topp. På andra plats kommer Upplands Väsby och tredjeplatsen tar Linköping. Toppskiktet har, enligt Naturskyddsföreningen, ett omfattande arbete för att gynna pollinatörer och har handlingsplaner för framtiden.

VILDBIN – HUR LEVER DE?

• Många vildbin trivs i torra, varma och blomrika marker.

• De trivs i sandiga, grusiga och solexponerade platser.

• Fullvuxna bin livnär sig av nektar, och samlar pollen till sina larver.

• De lever ensamma och bygger bon i marken där de lägger sina ägg.

• Ungefär en tredjedel av de svenska vildbiarterna lever som parasiter. De lägger sina ägg i andra arters bon så att larverna äter upp pollenförrådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.