Ett veganskt bakat pepparkakshus tog hem segern i årets pepparkakstävling, som röstades fram av publiken. Foto: SVT

Pepparkakshuset som överlägset vann publikens röster

Uppdaterad
Publicerad

Årets traditionella pepparkakshustävlingen avgjordes under söndagen. Trots utmanande coronaomständigheter korades en överlägsen vinnare med hjälp av digitala röster.

– Det har varit stort intresse att se de inlämnade bidragen trots att vi inte kunde visa upp bakverken i våra lokaler, säger Madelene Beckman, intendent på ArkDes.

I år är det trettioårsjubileum för pepparkaks-tävlingen på arkitekturmuséet Arkdes på Skeppsholmen. Årets tema var ”avstånd”, vilket även gällde publiken som kunde se de inlämnade skapelserna hemifrån, efter att pepparkakshusen 3D-scannats från olika vinklar.

Utsåg vinnare i fyra olika kategorier

Totalt deltog 115 hembakade och fantasifulla pepparkakshus som skapats av kreativa amatörer, proffs, barn, unga och vuxna. En utvald jury korade vinnare i tre kategorier och så röstade publiken fram sin vinnare: ”FYREN” skapad av Fanny Järvengren och Linda Iro Näsström.

Kategori: Arkitekter, formgivare och bagare

”TOMTEKOJA”, skapad av Emma Flyghed. Foto: SVT

Kategori: Alla andra som bakar

”FÖNSTRET MOT GÅRDEN”, skapat av Anna och Nina Wedberg Thulin. Foto: SVT

Kategori: Upp till tolv år

”DATORN”, skapad av Iris och Benjamin Karlgren Foto: SVT

Se videon där pepparkakshuset som vann publikens hjärta presenteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.